torsdag 15 november 2012

Kuben - Den andra officiella uppdateringen

Jag har hunnit utvärdera Return to Ravnica en del sedan setet kom i början av oktober, och det har nu blivit dags att uppdatera kuben med några av alla dessa nya, spännande kort.
Något jag snart insåg var att jag inte skulle få plats med alla multicolor-kort jag ville med en storlek på 405 kort, och jag har därför beslutat att utöka kuben med ännu ett booster. Dessa 15 kort är fördelade över ett kort av varje gille/tvåfärgskombination samt fem artefakter. Detta innebär att jag fått utöka de gillena som kommer i Gatecrash med gamla kort, men det kommer garanterat att göras nya ändringar när det beger sig i februari.

Den kanske största förändringen denna gång är att jag slutligen valt att inkludera shockländerna. Dessa har tidigare överskridit kubens budget, men i och med återtryckningen i Return to Ravnica så går de numera att få tag på till ett skäligt pris. Eftersom bara hälften av shockländerna blivit omtryckta hittills så har kuben just nu en lite konstig blandning med fem shockländer och fem späkländer. En märklig lösning kan tyckas, men fram till Gatecrash släpps så får det lov att gå!

Return to Ravnica
Return to Ravnica blev precis lika bra som jag hade hoppats och hela 14 kort har letat sig in i kuben. Det skulle rentav ha blivit 15, men jag har hittills inte lyckats få tag på Lotleth Troll.
In: Precinct Captain
Ut: Knight of Meadowgrain
En naturlig uppgradering. Att få en 1/1 när man kommer igenom måste vara bättre än lifelink.

In: Ultimate Price
Ut: Grasp of Darkness
Den stora majoriteten av alla varelser i kuben är enfärgade och därför tror jag på Ultimate Price. Dessutom slipper man nu Grasp of Darkness lite knepiga manakostnad på BB.

In: Mizzium Mortars
Ut: Sudden Shock
Sudden Shock kom med vid förra uppdateringen och fick därmed en kort tid i kuben. Visst, det är charmigt att den kan döda en River Boa eller Nantuko Shade ibland, men det är helt enkelt inte tillräckligt bra.
Mizzium Mortars är en limited-bomb av rang. Jag förväntar mig inte att den ska prestera lika bra i kuben, men en Flame Slash med potentialen att sweepa motståndarens lag känns definitivt stark.

In: Deadbridge Goliath
Ut: Briarhorn
"Ok, vi tar Juzam Djinn och målar honom grön. Sen plockar vi bort hans nackdel och ger honom en fördel istället. Det blir väl fint, grabbar?" Man kan bara föreställa sig hur snacket gick hos Wizards, men jag klagar absolut inte. Deadbridge Goliath är ett fantastiskt kort!
Det var dock svårt att ta farväl av Briarhorn, ett väldigt underskattat kort som ibland avgör matcher. Tyvärr är det väldigt situationellt och måste därför åka, åtminstone för den här gången.

In: Judge's Familiar
Ut: Inget, +1 multicolor
Lyev Skyknight är kanske det uppenbara valet, men jag tror att denna uggla kan göra minst lika mycket för att främja strategier som UW tempo i kuben. Judge's Familiar är en slags slimmad version av gamla fiskfavoriten Spiketail Hatchling, och jag gillar den skarpt!

In: Azorius Charm
Ut: Curse of Chains
Jag har letat efter en ursäkt att göra mig av med Curse of Chains ett tag nu, och Azorius Charm kom verkligen som en skänk från ovan (låt det inte stiga dig åt huvudet, Isperia!).

In: Supreme Verdict
Ut: Teferi's Moat
Mitt spelgäng hade upptäckt bristen att kuben hade för få sweeps, men i och med denna uppdatering bör problemet vara åtgärdat (ni finner även ett klassiskt artefakt-sweep nedan). Supreme Verdict kan mycket väl vara det ultimata sweepet i UW kontroll, och den passar förstås ypperligt även i en lek som 5CC.
Den gamla vindbryggan är ett synnerligen opåtlitligt försvar, och bytet känns 100% korrekt.

In: Dryad Militant
Ut: Inget, +1 multicolor
Dryad Militant förde mig hela vägen till seger i en lokal Modern-turnering för cirka en månad sen. Hon är troligen inte lika bra i kub som i constructed, men även när hon är som sämst är hon fortfarande en bättre Savannah Lions. Kan vara mitt favoritkort i hela Return to Ravnica.

In: Selesnya Charm
Ut: Watchwolf
Vad har egentligen hänt med Magic när en 3/3 för två mana är för dålig för att spelas? Med det sagt så gör Selesnya Charm allt man vill att den ska göra.

In: Rakdos, Lord of Riots
Ut: Olivia Voldaren
Jag hoppades på en spelbar Rakdos, jag fick någonting mycket bättre. Lord of Riots är Abyssal Persecutors överman. Röd-svart har inte precis svårt att dela ut skada, till skillnad från Persecutor är det motståndaren som behöver oroa sig för att döda honom, och du kan följa upp med typ en superbillig Grave Titan rundan efter du spelat honom. Rakdos är kungen av oheligt pisk!
Även om jag inte direkt är missnöjd med Olivia, så har jag letat efter en mer renodlat offensiv varelse. Nu slipper jag dessutom tänka på den obscena detaljen i illustrationen som utpekades av Martin Volmerson (se efter på egen risk)!

In: Dreadbore
Ut: Inget, +1 multicolor
Det dröjde till andra besöket i Ravnica, men Rakdos har nu till slut fått sitt svar på Mortify och Putrefy. Att den är sorcery känns helt ok med tanke på att den kostar en mana mindre än sina kusiner.

In: Izzet Charm
Ut: Inget, +1 multicolor
Välj mellan kontring, removal eller kortdrag - Izzet Charm gör alltid något relevant.

In: Dreg Mangler
Ut: Inget, +1 multicolor
Om Boggart Ram-Gang är bra nog för kuben så borde rimligen Dreg Mangler vara det också.

In: Chromatic Lantern
Ut: Darksteel Ingot
Jag jublade när lyktan spoilades. Plötsligt fick vi ett kort som inte bara var lika bra som Coalition Relic, utan bättre! Jag drag mig inte för att kalla detta det slutgiltiga manafixet. Sedan är det förstås coolt att kunna tappa sin Terramorphic Expanse för mana.
Darksteel Ingot är ett EDH-kort som inte har i en kub att göra.

In: Blood Crypt, Hallowed Fountain, Overgrown Tomb, Steam Vents, Temple Garden
Ut: Adarkar Wastes, Brushland, Llanowar Wastes, Shivan Reef, Sulfurous Springs
Shockländerna är såklart återtryck, men med tanke på att deras närvaro i kuben gjorts möjlig i och med Return to Ravnica så tycker jag ändå att de hör hemma under denna rubrik.
I övrigt se inledningen av detta inlägg! Jag kan också tillägga att shockländerna bidrar till att kort som Kird Ape och Wild Nacatl känns betydligt mer motiverade i kuben.

Övriga ändringar
Dessa är de övriga ändringar som gjorts.


In: Augur of Bolas
Ut: Augury Owl
Tidigare har jag inte riktigt insett hur bra Augur of Bolas är, annars hade han garanterat kommit med vid förra uppdateringen. Killen passar i de flesta kontrollekar och känns lika självklar i kuben som Sea Gate Oracle. I jämförelse ter sig Augury Owl ganska futtig.

In: Phantasmal Image
Ut: Repeal
Denna superklon har varit med i kuben tidigare men kapats på grund av ekonomiska skäl. Sedan Phantasmal Image roterade ut ur Standard har den dock tappat betydligt i pris, och den här gången har den kommit för att stanna!
Repeal är ett sådant där lömskt kort som lurar dig att det är bra bara för att det står "draw a card" på det. Testa dock att bortse från cantrip-effekten, och vad får du kvar? Ett riktigt ruttet kort!

In: Into the Roil
Ut: Repulse
Repulse kan inte tävla med flexibiliteten hos Into the Roil. Detta byte borde ha gjorts tidigare!

In: Thundermaw Hellkite
Ut: Rakka Mar
Enda anledningen till att Thundermaw Hellkite inte kommit med tidigare är att jag inte har ägt kortet. Denna drake är helt bananas, och även om gamla "Rakka Mord" är cool så har hon förstås inte en chans i striden om kortplatsen.

In: Wood Elves
Ut: Daybreak Ranger
Jag ville ha ytterligare en rampvarelse, och eftersom jag letat efter en ursäkt att få spela min ursnygga Wood Elves från Portal så fick det bli såhär. Bra timing med shockländerna.
Daybreak Ranger har inte levererat och åker därför ut.

In: Primeval Titan
Ut: Rampaging Baloths
När Primeval Titan blev bannad i EDH så fick jag ett exemplar över till kuben. Rampaging Baloths är bra, men de bleknar i jämförelse med titanen. Troligen den bästa gröna varelsen.

In: Green Sun's Zenith
Ut: Gilt-Leaf Ambush
För något år sedan kapades GSZ från kuben för att jag tyckte att den var överflödig. Jag skyller på tillfällig sinnesförvirring - självklart borde den vara med.
Jag ville verkligen att Gilt-Leaf Ambush skulle vara bra, men folk tycks inte hitta ett vettigt användningsområde för den. Den förpassas till sideboard eller spelas i konstiga lägen, och har inte alls varit det tuffa combat trick jag hoppades på. Trist, men det är bara att säga adjö!

In: Farseek
Ut: Edge of Autumn
Med shockländerna så blir Farseek plötsligt mycket bättre än andra rampkort för två mana (jag kan möjligen gå med på att Nature's Lore är en halv Farseek). Edge presterade bra under sin tid i kuben, men nu vill jag rampa in dubbelländer!

In: Plow Under
Ut: Thragtusk
Jag lider av den där åkomman som säger att man inte kan spela Magic med fula kort. Plow Under i originalversion är ful som stryk, men det borde ju enkelt gå att åtgärda med Rob Alexanders snygga tolkning från 8th Edition, eller hur? Fel. Jag lider nämligen dessutom av åkomman som säger att man inte kan spela Magic med vitkantade kort. Följaktligen var jag tvungen att skaffa en foilad Plow Under från 8th Edition, och det har tagit mig från att kuben skapades fram till nu. Med det sagt så är Plow Under ett riktigt brutet kort som kommer att göra otäcka saker i många matcher framöver.
Thragtusk är förstås hur bra som helst och kapas enbart av ekonomiska skäl.

In: Undermine
Ut: Inget, +1 multicolor
Ytterligare ett sådant kort som borde varit med tidigare. Undermine ser sämre ut än vad den är, men låt den inte lura dig. Detta är en Cancel lika lite som Blightning är en Mind Rot. En av de bästa kontringarna i spelet.

In: Tattermunge Maniac
Ut: Inget, +1 multicolor
Juggernaughts nackdel tycks mig väldigt dålig på en så pass liten varelse, men tills vi får några nya Gruul-kort att leka med så får han helt enkelt lov att duga.

In: Angel of Despair
Ut: Inget, +1 multicolor
Ja, vad kan jag egentligen säga om Vindicate-ängeln? Den är kraftfull, dyr, och kommer förmodligen att ersättas så fort Gatecrash är ute.

In: Goblin Trenches
Ut: +1 multicolor
Ett wincon för mysmän! Kombinera med Mentor of the Meek eller Honor of the Pure för extra kul.

In: Niv-Mizzet, the Firemind
Ut: Nucklavee
Lagom till Return to Ravnica gör Niv-Mizzet sitt intåg i kuben, och han gör det i sin gamla skepnad. Varför han inte väljer sina nya kläder vet jag inte, men vem är jag att ifrågasätta den största bland paruner?
Nucklavee har jag aldrig sett spelas en enda gång så det är hög tid att den åker ut!

In: Spitting Image
Ut: Inget, +1 multicolor
Jag har verkligen ingen aning om hur det här kortet kommer att prestera, men det verkar roligt och ganska brutet. Om inte annat är det säkert kul att kopiera titaner. ;)

In: Life/Death
Ut: Nath of the Gilt-Leaf
Niklas "Dr_Kranium" Johansson påminde mig om hur bra Life/Death är under vår IPA-draft för ett par månader sedan. Jag vill stödja reanimate-strategier i kuben och därtill bjuder kortet på en oväntad finisher.
Nath of the Gilt-Leaf fick gå eftersom grönsvart har känts lite för långsamt.

In: Perilous Myr
Ut: Inget, +1 artefakt
Detta kort borde ha hetat "Annoying Asshat". Fantastisk att spela med, ändlöst irriterande att möta. Perilous Myr återvänder till kuben, och han bryr sig förmodligen inte ett dyft om vad du tycker om det.

In: Phyrexian Revoker
Ut: Inget, +1 artefakt
Pithing Needle var så skoj (se nedan) att jag även passade på att slänga in varelseversionen.

In: Palladium Myr
Ut: Inget, +1 artefakt
Sol Ring är bruten och skapar obalans, men Palladium Myr känns däremot som ett trevligt kort för den som vill spela de stora grabbarna.

In: Pithing Needle
Ut: Inget, +1 artefakt
Jag öppnade en Pithing Needle på Return to Ravnica-prereleasen, och jag hittade ett relevant användningsområde för nålen varenda gång jag drog den. När du gärna maindeckar vad som egentligen är ett sideboard-kort, då sitter du på något riktigt bra. I och med RtR slipper vi också den apfula originalillustrationen!

In: Grafted Wargear
Ut: Inget, +1 artefakt
Det har pratats så mycket i kubkretsar om detta korts förträfflighet att jag bara måste testa det i min kub. Vi får se om det lever upp till sin hype!

In: Sword of War and Peace
Ut: Sword of Vengeance
Behöver jag verkligen skriva något här?

In: Nevinyrral's Disk
Ut: Serrated Arrows
En riktigt tung klassisker gör sitt inträde i kuben! Nästan lite pinsamt att detta universal-sweep inte fått vara med tidigare, men nu är problemet i alla fall åtgärdat.
Serrated Arrows är en annan klassiker, men till skillnad från disken har Arrows inte hängt med i tiden. Den dödar fortfarande lejon lika effektivt som förr, men idag är den helt enkelt för långsam. Memory Lapse står nu ensam kvar som det sista Homelands-kortet i kuben.

In: Bad River, Flood Plain, Grasslands, Mountain Valley, Rocky Tar Pit
Ut: Bant Panorama, Esper Panorama, Grixis Panorama, Jund Panorama, Naya Panorama
Med fem shockländer i kuben kunde jag äntligen göra mig av med de undermåliga panoramaländerna. Bad River & co är marginellt sämre än de "riktiga" fetchländerna, men skillnaden är inte tillräckligt stor för att det ska vara värt att tunna plånboken.

In: Clifftop Retreat, Dragonskull Summit, Drowned Catacomb, Glacial Fortress, Hinterland Harbor, Isolated Chapel, Rootbound Crag, Sulfur Falls, Sunpetal Grove, Woodland Cemetery
Ut: Azorius Chancery, Boros Garrison, Dimir Aqueduct, Golgari Rot Farm, Gruul Turf, Izzet Boilerworks, Orzhov Basilica, Rakdos Carnarium, Selesnya Sanctuary, Simic Growth Chamber
Bytet från karoo-länder till core set/Innistrad-dubbelländerna är ännu en förändring som skett i och med shockländerna. Det är helt enkelt väldigt bra att öppna med ett shockland och sedan följa upp med ett av dessa duals nästa runda. Dessutom gillar jag inte riktigt tempoförlusten som karoo-länderna medför!

In: Vesuva
Ut: Ghost Quarter
Det tog sin lilla tid att få tag på en Vesuva, men nu är den äntligen med. Ghost Quarter hade inte tillräckligt med vettiga targets för att det skulle vara värt den kortekonomiska förlusten.

***

Detta är den största uppdateringen i kubens historia och jag ser verkligen fram emot att få se de nya korten i aktion. Nästa kubdraft är planerad till 21/11, så jag kommer inte att behöva vänta länge!


OBS: Lyckades få tag på Lotleth Troll några dagar efter inlägget skrevs, och kortet kom med i uppdateringen. Trollet ersatte Glissa, the Traitor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar