fredag 19 juli 2013

M14 i EDH

Idag är release-dagen för Magic 2014 och det är dags att köra en favorit i repris från förra året och skriva om nya grundsetets inverkan på EDH.
Låt mig börja med att säga att jag inte blir riktigt klok på hur väl Wizards förstår formatet. Sedan Innistrad har de inkluderat kort som är utformade med EDH i åtanke, och sedan dess har vi fått ett flertal intressanta kort. Samtidigt kommer det i varje ny utgåva minst ett rejält magplask - kort som är designade enbart för att vara kraftfulla utan vare sig begränsningar eller någon form av komplexitet. Jag har tidigare ondgjort mig över Diabolic Revelation och primordial-cykeln här på Casualhörnan (se här respektive här). Parodiskt kraftfulla och klumpiga kort, som enligt min mening bara bidrar till att urvattna formatet.
Tyvärr är inte M14 något undantag. Någon pellejöns på Wizards tvingar nu på oss Rise of the Dark Realms.

Rise of the Dark Realms 7BB
Sorcery (MR)
Put all creature cards form all graveyards onto the battlefield under your control.

Ärligt talat, Wizards, nu är det inte roligt längre. Vi behöver inga fler efterblivna, overpowered dumkort. Det börjar kännas som en ny Christopher Lambert-film, inte ens de inblandade tycker att det är roligt.


Saxat från en diskussion om Rise of the Dark Realms när kortet först spoilades:

"Känns som att de missar EDH-känslan lite med sina kort. Visst, man vill göra stora, brutna, sjuka, roliga saker, men inte med ett kort som inte kräver den minsta skicklighet. Att tappa nio mana och vinna är inte speciellt intressant."
- Joakim "Binkabi" Heining
Joakim sammanfattar det hela väl. Det är lite prickskytte med bazooka över det hela. Visst, man kan göra som min spelgrupp redan gjort och husbanna kortet, men jag gillar inte dessa signaler från Wizards. Det bådar dessvärre inte särskilt gott för framtiden.
Nu får det dock vara nog med gnäll! Låt oss istället diskutera de kort från M14 som jag tror kommer att ha en positiv inverkan på formatet.

Slivers
Slivers har varit borta sedan Time Spiral-blocket, men i M14 är de tillbaka med besked. Silverfiskarna är populära i EDH och jag tror att flera av de nya tillskotten kommer att spelas. Framför allt Galerider Sliver, Bonescythe Sliver och Syphon Sliver känns helt givna.

Chandra, Pyromaster
Garruk, Caller of Beasts känns mindre intressant än tidigare versioner, men senaste inkarnationen av Chandra har helt klart potential. Speciellt gillar jag +0-abilityn, som lär bli riktigt giftig i kombination med exempelvis Sylvan Library eller Crystal Ball.

Devout Invocation
Att få lika många 4/4 flygare som man har killar i spel är ganska galet och detta kort kommer definitivt att se spel. Till skillnad från Rise of the Dark Realms kräver dock denna spell vissa förutsättningar och kommer inte att vinna några matcher bara för att den resolvas. Ett balanserat mythic rare.

Ogre Battledriver
In the Web of War på ben! Ett välkommet tillskott i de flesta aggrolekar som dessutom möjliggör en del shenanigans. Tooth and Nail med entwine in i Ogre Battledriver och Avenger of Zendikar verkar ganska bra, till exempel.


Primeval Bounty
Jag skulle kunna spendera ett helt inlägg med att bara lovprisa Primeval Bounty. Ihållande effekter är som bekant väldigt bra i EDH, och här får du en fördel vad du än gör. Mitt favoritkort i hela setet!

Strionic Resonator
EDH kryllar av etb-effekter och med Strionic Resonator kan du dubbla allt. En Sun Titan med plusmeny, någon? Och det är bara ett av kortets användningsområden. Bananas!

Windreader Sphinx
En fixad Consecrated Sphinx. Den är inte lika uppenbart bruten, men kommer å andra sidan inte att orsaka lika mycket hat. Snart i en faerie-lek nära dig!

Har jag missat något? Posta gärna en kommentar och säg vad du tycker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar