onsdag 14 augusti 2013

De allierade erövrar köksbordet


I Zendikar-blocket introducerade Wizards allies, en klass som anspelar på den klassiska äventyrargruppen känd från bordsrollspel som Dungeons & Dragons. Tanken är att varje allierad tillför sina styrkor till gruppen och som följd blir gruppen starkare som helhet. Rent speltekniskt fungerar det så att varje ally har en triggered ability som utlöses när den själv eller en annan ally kommer in i spel. Väldigt bra flavor, och överlag en mycket spännande design.
Allies handlar också om synnergi - en av mina favoritaspekter av Magic i allmänhet och EDH i synnerhet. Det är otroligt tillfredsställande att välja ut 100 kort och sedan se dem samverka, samarbeta mot ett gemensamt mål och tillsammans skapa brutna och galna effekter.

I våras bestämde jag mig för att skapa en lek på temat. Eftersom det finns relativt få spelbara allies så blev leken tvunget femfärgad, men å andra sidan innebar detta även att jag hade samtliga EDH-legala kort att välja mellan. Jag ville centrera leken kring synnergier med triggered abilities. Blått och grönt erbjöd allt som behövdes i form av kortdrag, kloner, manafix och dylikt, och fick därför bli huvudfärger. Slutligen fick Karona, False God bli general, då hon inte bara är en femfärgad legend, utan dessutom är allmänt tribal-orienterad.

Leken har nu blivit uppdaterad med Dragon's Maze och M14. Jag börjar med att visa listan som den ser ut i dagsläget, så går vi in mer på djupet sedan.

ALLIED STRATEGIES
General - Karona, False God

Varelser (29)
1 Acidic Slime
1 Adaptive Automaton
1 Agadeem Occultist
1 Bala Ged Thief
1 Eternal Witness
1 Graypelt Hunter
1 Hagra Diabolist
1 Harabaz Druid
1 Jwari Shapeshifter
1 Kabira Evangel
1 Karona, False God
1 Kazuul Warlord
1 Maelstrom Wanderer
1 Mulldrifter
1 Murasa Pyromancer
1 Ondu Cleric
1 Phantasmal Image
1 Prime Speaker Zegana
1 Progenitor Mimic
1 Sea Gate Loremaster
1 Seascape Aerialist
1 Solemn Simulacrum
1 Tajuru Archer
1 Talus Paladin
1 Taurean Mauler
1 Tuktuk Scrapper
1 Turntimber Ranger
1 Umara Raptor
1 Zealous Conscripts

Övriga spells (32)
1 Beast Within
1 Chromatic Lantern
1 Coalition Relic
1 Coat of Arms
1 Darksteel Ingot
1 Distant Melody
1 Explosive Vegetation
1 Fact or Fiction
1 Fellwar Stone
1 Gaze of Granite
1 Ghostly Flicker
1 Ghostway
1 Harrow
1 Join the Ranks
1 Kodama's Reach
1 Maelstrom Nexus
1 Merciless Eviction
1 Momentary Blink
1 Mortify
1 Obelisk of Alara
1 Oblivion Ring
1 Obzedat's Aid
1 Plasm Capture
1 Putrefy
1 Realms Uncharted
1 Rite of Replication
1 Spitting Image
1 Splinter Twin
1 Staff of Nin
1 Strionic Resonator
1 Swiftfoot Boots
1 Urban Evolution
1 Wargate

Planeswalkers (2)
1 Garruk Wildspeaker
1 Venser, the Sojourner

Länder (36)
1 Alchemist's Refuge
1 Arcane Sanctum
1 Bojuka Bog
1 Breeding Pool
1 City of Brass
1 Command Tower
1 Crumbling Necropolis
1 Evolving Wilds
1 Exotic Orchard
1 Flooded Grove
1 Forbidden Orchard
1 Gavony Township
1 Ghost Quarter
1 Hinterland Harbor
1 Jungle Shrine
1 Savage Lands
1 Seaside Citadel
1 Tectonic Edge
1 Terramorphic Expanse
1 Thespian's Stage
1 Vesuva
4 Forest
3 Island
3 Mountain
3 Plains
2 Swamp

Allies
Jag har helt enkelt lagt in varenda spelbar ally som finns. De lite mer kraftfulla som förtjänar ett särskilt omnämnande är Kazuul Warlord, Turntimber Ranger, Sea Gate Loremaster, Murasa Pyromancer och Jwari Shapeshifter. Kabira Evangel och Seascape Aerialist kan ibland vara matchavgörande då de låter laget komma igenom.


Övriga varelser
Leken har enbart 17 renodlade allies, vilket inte är särskilt mycket. Av denna anledning har jag fyllt på med klonerna Progentitor Mimic och Phantasmal Image, samt hamnskiftarna Adaptive Automaton och Taurean Mauler. Utöver det tog jag in några staples med starka etb-effekter, däribland Mulldrifter, Solemn Simulacrum och Prime Speaker Zegana. Jag kunde inte heller motstå frestelsen att peta in Maelstrom Wanderer, en av formatets roligaste varelser (har ni tänkt på att kort som heter Maelstrom-någonting nästan alltid är fantastiska?).

Blink
Att blinka sina allies är förstås sjukt bra och jag såg till att inkludera alla mina favoritblinkkort. Ghostway låter dig trigga alla dina etb-effekter en gång till och räddar dessutom ditt lag undan sweeps. Momentary Blink och Ghostway är stabila spells med god kortekonomi. Till sist har vi Venser, the Sojourner - blinkkungen själv.

Fem färger - möjligheter
Det bästa med att spela fem färger i EDH är att man får spela med Maelstrom Nexus, vilket råkar vara ett av mina mitt absoluta favoritkort i formatet. Att få cascadea en gång per runda är barnsligt kul, speciellt om du med hjälp av diverse instants eller Alchemist's Refuge även kan göra det på motståndarnas rundor.
Jag har också utnyttjat den enorma kortpool som fem färger erbjuder och valt det bästa av det mesta. Fact or Fiction och Urban Evolution som kortdrag, Putrefy och Mortify som removal och sentida mysbilder som Plasm Capture och Obzedat's Aid.
För att hålla leken oförutsägbar har jag inkluderat ett minimum av tutorer, med Wargate som ensamt kort i kategorin. Rite of Replication och Spitting Image kompletterar klonerna och öppnar för en hel del shenanigans.

Fem färger - begränsningar
Nackdelen med att spela fem färger är givetvis att man måste spela en hel del landsök och manafix, men det är bara att bita i det sura äpplet och göra det bästa utav det. Leken spelar de bästa femfärgsländerna i formatet, tillsammans med shardländerna, ett fåtal blågröna dubbelländer samt kopieringsländerna Vesuva och Thespian's Stage (såklart).
Ovanpå det tillkommer mana-artefakter som Chromatic Lantern och Coalition Relic och ett urval av gröna rampkort. Leken manatorskar ytterst sällan, kanske en gång utav tio.

När jag senast spelade leken onsdagen 7/8 tog galenskaperna helt nya proportioner. Trots mina motståndares bästa försök att sinka mig så lyckades Venser blinka Eternal Witness tre rundor i rad, vilket innebar att Urban Evolution resolvade flera gånger. Jag fick smaka mängder med spot removal och sweeps, men med 17 av lekens varelser döda eller exilade satt jag ändå med Vensers emblem och ägde bordet.


Matchen fick ett farsartat slut där jag i brist på varelser spelade ut Karona varje runda, triggade cascade med Maelstrom Nexus, attackerade och sedan själv exilade Karona med Vensers emblem innan kontrollen över min general övergick till en motståndare. En löjlig, om än väldigt underhållande vinst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar