tisdag 13 maj 2014

Halvsäsongsfinal på CSS

I söndags var det halvsäsongsfinal i föreningens interna liga. En åtråvärd direktkvalificering till finalen stod på spel, men trots detta var vi ganska få på plats (skärpning, Kalmar!).

Halvårsfinalen spelades i Modern och Theros block constructed - ett format jag känner väl och ett jag inte spelat alls. Jag föredrar förstås att bygga mina egna lekar, men med ett format man inte kan ligger det nära till hands att vara lat och netdecka. Efter att ha snokat runt lite på moderskeppets "Decks of the week" upptäckte jag dock att min Standard-lek (Heroic red) kunde spelas i block cirka 50% intakt.
Listan jag spelade i blockdelen av turneringen såg ut som följer:

RED DECK WINS

4 Akroan Crusader
4 Arena Athlete
4 Everflame Eidolon
3 Fanatic of Mogis
4 Minotaur Skullcleaver
1 Purphoros, God of the Forge
3 Satyr Hoplite
1 Satyr Nyx-Smith

4 Dragon Mantle
4 Lightning Strike
2 Rouse the Mob
2 Searing Blood
3 Titan's Strength

20 Mountain
1 Nykthos, Shrine to Nyx

Sideboard
1 Coordinated Assault
2 Fated Conflagration
4 Firedrinker Satyr
3 Peak Eruption
3 Reckless Reveler
2 Searing Blood

En rak röd aggro med Crusader som fixstjärna. Fanatic of Mogis toppar kurvan tillsammans med en ensam Purphoros, som finns med som joker och kan locka motståndaren till dåliga sideboard-beslut. Till skillnad från lekarna på Modo hade jag valt att förpassa Firedrinker Satyr till brädan, vilket snart skulle visa sig vara ett klokt beslut.

Jag inledde svagt med 0-2 mot Joakim "Binkabi" Heining som spelade den WBG med Ashen Rider, Whip of Erebos, etcetera, som är så vanlig online. Första duellen floodade jag och sprang in i en mur av Courser of Kruphix. Andra duellen drabbades jag av manatorsk och hade inte tillräckligt många billiga drops för att kunna sätta något tryck. Inte mycket att göra.
I andra omgången mötte jag Robin "Rawbean" Karlsson som spelade white weenie. Det blev en jämn och spännande match som slutade 2-1 till min favör. I avgörande duellen kunde jag med hjälp av Nykthos spela ut Fanatic of Mogis två rundor i rad för sammanlagt 15 damage. Flyt.


Tredje matchen mötte jag andra brodern Karlsson, Rasmus, som spelade UR kontroll med Spellheart Chimera och Prognostic Sphinx som wincons. Rasmus hade ganska bra förutsättningar mot min lek med exempelvis Anger of the Gods i main, men i slutändan var det för svårt för min motståndare att stabilisera i tid och jag kunde vinna 2-1.

Med totalt 2-1 i blockdelen var det dags att spela Modern. Jag har nyligen sålt av mina dyraste Modern-kort till följd av dålig ekonomi, och följaktligen hade jag bestämt mig för att låna en lek. Jag visste sen tidigare att Alex "makie91" Poon satt på lejonparten av korten till Jund, och han hade generöst nog lånat mig denna bas. Jag hade sedan kompletterat med goyfar från Martin "Glueball" Thernlund, pulsar från Heining, ett tiotal kort från min egen samling och några enstaka kort från andra kalmariter. Till slut hade jag en ganska hyfsad Jund.

BORROWER'S JUND

4 Dark Confidant
2 Grim Lavamancer
1 Huntmaster of the Fells
2 Scavenging Ooze
4 Tarmogoyf
1 Thrun, the Last Troll

2 Abrupt Decay
2 Blightning
4 Inquisition of Kozilek
4 Lightning Bolt
2 Maelstrom Pulse
1 Seal of Fire
2 Terminate
2 Thoughtseize

1 Garruk Wildspeaker
2 Liliana of the Veil

4 Blackcleave Cliffs
1 Blood Crypt
1 Fire-Lit Thicket
1 Forest
2 Marsh Flats
1 Mountain
2 Overgrown Tomb
3 Raging Ravine
1 Stomping Ground
2 Treetop Village
1 Twilight Mire
4 Verdant Catacombs
1 Swamp

Sideboard
2 Ancient Grudge
2 Anger of the Gods
1 Creeping Corrosion
1 Dismember
3 Fulminator Mage
2 Obstinate Baloth
2 Rakdos Charm
1 Sowing Salt
1 Thrun, the Last Troll

En relativt klassisk lista, fast med några undantag. Dels spelade jag några kort som numera är ganska ovanliga i Jund, men som jag trodde skulle vara bra i metat. Exempel är Grim Lavamancer och Seal of Fire, kort som är starka mot de Delvers, Cliques och dylikt som jag förväntade mig att möta (den sistnämnda boostar dessutom goyf). Dels hade jag bara tillgång till 2 Liliana och inga Pyromaster överhuvudtaget, och jag spelade därför det lite slumpmässiga utfyllnadskortet Garruk Wildspeaker.


Jag slutade 2-1 i Modern efter förlust 1-2 mot Heining, som spelade UR Delver med Young Pyromancer. Egentligen var det en bra matchup och jag inledde med att vinna en duell. Därefter märktes min brist på rutin med leken och efter lite tvivelaktigt spel från min sida kunde Joakim vinna andra duellen via Batterskull. Avgörande duellen mullade jag och stannade därefter på ett land. Trots att jag kunde avväpna min motståndare med 2 Inquisition tog det för lång tid innan jag drog mitt andra land, vilket dessutom var en Ravine (suck).

Avslutningsvis måste jag säga att Jund är en mycket trevlig lek som trots den absurda prislappen är ett vettigt alternativ i formatet. Framför allt har jag verkligen underskattat Liliana of the Veil, ett kort som är helt fantastiskt så länge man sitter på rätt sida av bordet.

Halvårsfinalen vanns för övrigt av Kalle Samuelsson. Grattis, Kalle! Även ett stort tack till Ax, Martin, Joakim, Davidh och Fredrik som lånade ut kort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar