torsdag 24 maj 2012

Att pimpa en EDH-lek

När foils introducerades i och med släppet av Urza's Legacy i början av 1999 var jag inte speciellt imponerad. Glittret var något som dittills bara förknippats med hockeybilder, och sålunda tyckte man att det var något som hörde ihop med Peter Forsberg eller Wayne Gretzky - definitivt inte med Magic.
13 år senare tycker jag inte så längre. Foils, och andra typer av ovanliga kort, har blivit buskul.

Att pimpa sin lek är knappast en nytt fenomen inom Magic, och jag tror inte heller att någon läser detta och föreställer sig att Xzibit kommer och installerar plasmaskärmar på dina moxar. Nej, det hela började redan på mitten av 90-talet. Dåtidens pimp kallades FBB (foregin black border), och var riktigt populärt bland vissa mindre nogräknade individer (icke-engelska kort står lågt i kurs här!).
Idag har vi en uppsjö av pimp av välja mellan och inget format lämpar sig bättre för pimpande än EDH. Att man bara har ett exemplar av varje kort att tänka på innebär nämligen att man kan pimpa sin lek utan att det automatiskt behöver leda till ekonomisk ruin.

Jag kommer nu att gå igenom ett antal olika typer av pimp med bilder från min egen Niv-Mizzet-EDH som exempel.

Foils
Min inledande skepsis gentemot foils kan delvis förklaras av att de från början var ganska fula, sunkigt glansiga och med den där lilla kometen i ena hörnet.
Det skiftar en del från utgåva till utgåva, men överlag är dagens foils riktigt snygga. När man vinklar dem under ljus kan man få riktigt coola effekter och foilen har dessutom en tendens att belysa vissa detaljer på ett läckert sätt. "Vanliga foils" är för det mesta lätta att få tag på och de utgör därför den lättaste metoden för att pimpa sin lek.

Hinder, Terramorphic Expanse och Mnemonic Wall.
Ett hett tips är att kort med fraktionssymboler i textfältet (som de från Ravnica- och Scars of Mirrodin-blocken) gör sig grymt bra i foil!

Izzet Chronarch, Venser's Journal och Trinket Mage.

Alternate art
Alternativa illustrationer var ovanliga förr i tiden och begränsades till omtryckningar av gamla kort som släpptes i grundset och expansioner. I dessa tider finns däremot så kallad alternate art tillgänglig i en större utsträckning än någonsin förr. Utöver promotionkort som Friday Night Price och Gateway har vi alla dessa specialutgåvor som Duel Decks-serien, Commander, osv.

Många gamla kort har fått sig en välbehövlig makeover, och i övrigt kan det vara kul att bara ha en ovanligare version av ett välkänt kort.

Counterspell, Thirst for Knowledge och Flametongue Kavu.



 Kombinationen alternate art och foil är inte heller dum!



Jace Beleren, Frost Titan och Mind Stone.

Signerade kort
Jag har förstått att det råder skilda uppfattningar om detta, men personligen tycker jag verkligen att det är pricken över i om man kan få illustratörens signatur på ett kort. Detta gäller förstås bara om man kan försäkra sig om att signaturen är äkta, men eftersom det är ganska lätt att få direktkontakt med de flesta Magic-illustratörer är det inte alltför mycket besvär att få några av sina favoritkort signerade.

Halimar Depths, Snapcaster Mage och Tezzeret the Seeker.
Avslutningsvis vill jag bara säga att foilade basicländer ger ett grymt snyggt intryck. Hustrun inflikar att helbildsländer är snyggast, men det kan helt klart diskuteras!

Foilade basicländer från Ravnica.
Kommentera gärna och dela med dig av dina åsikter gällande pimp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar