lördag 7 juli 2012

M13 i EDH

M13 är inte bara unikt för att det är det första grundsetet som innehåller ett flerfärgat kort, det är även det första grundset som uppenbart är designat med EDH i åtanke. Utöver återtryck av staples som Gilded Lotus och Reliquary Tower får vi också ett antal helt nya kort att leka med. Som bonus finns det också blinkningar till Commander-produktlinjen med citat från bland annat Ghave.


Denna helg hålls prereleaserna för M13 runtom i landet och jag tycker det vore lämpligt att ta en närmare titt på just dessa nya EDH-kort. Innan vi börjar vill dock beröra det snedsteg som Wizards har gjort i och med Diabolic Revelation.

Diabolic Revelation X3BB
Sorcery (R)
Search your library for up to X cards and put those cards into your hand. Then shuffle your library.
Vi har alltså ett kort som är alldeles för långsamt för att ens vara spelbart i standard eller något av de andra "vanliga" constructedformaten, samtidigt som det är på tok för bra för EDH. Jo, jag skrev "för bra" eftersom alla som spelat EDH längre än en vecka förstår att detta kort är brutet bortom gränserna för Nicol Bolas förstånd. Sedan är det klart att en del ondskefulla individer kommer att spela denna motbjudande spell ändå, men med tanke på att vissa faktiskt blev ledsna när Sundering Títan bannades så är det väldigt uppenbart att åsikterna om vad formatet bör vara går brett isär.
Själv är jag av åsikten att ett kort av den här typen bara skadar formatet, och mitt spelgäng verkar hålla med mig. Vi har nämligen beslutat att lokalbanna eländet innan det ens blivit legalt.

Med setets groda ur vägen är det hög tid att ge oss an själva syftet med detta inlägg: de nya korten i M13 och hur dessa kan användas i EDH.

Legender
Samtliga fem legender i M13 kan med lätthet spelas i EDH. Två av dem, Nefarox och Talrand, kräver nog att man bygger leken kring dem, men övriga tre tror jag kan passa in lite varsomhelst. Tidigare omskrivna Yeva går rätt in i min alvlek, och Krenko har redan hittat en plats i min senaste lek (håll utkik efter kommande inlägg!).

Boundless Realms
Att dubbla sina länder kan inte vara dåligt. Jag skulle inte bli förvånad om vi kommer se detta kort i alla gröna lekar som har hälften eller fler basicländer, åtminstone för ett tag framöver. En härlig spell som dessutom råkar ha en riktigt stämingsfull illustration. Merci beaucoup!


Liliana of the Dark Realms
Nya Ajani känns mest som ett sämre alternativ till Elspeth, Knight-Errant, men tredje versionen av Liliana känns helgjuten i alla dessa monosvarta kontrollekar som det går tretton på dussinet av just nu. Hennes ultimate måste vara det sjukaste jag sett på länge...

Archaeomancer
Denna wizard har jag egentligen redan prickat av tidigare, men den är bra nog för att omnämnas igen. Den är ett bättre alternativ till Izzet Chronarch och Mnemonic Wall och kommer garanterat att spelas!

Faith's Reward
Oavsett om det är i sacrifice-leken eller som svar på motståndarnas sweeps, tror jag att Faith's Reward har en framtid inom formatet.

Mindclaw Shaman
Hur fantastisk är Mindclaw Shaman? Att använda en motståndares spells emot honom har alltid varit bland det roligaste (och jävligaste) man kan göra i EDH, och nu får vi det plötsligt som etb-effekt på en gubbe. Om Nicol Bolas fortsätter med att ha sådana medhjälpare så får han gärna vara omslagspojke för nästa grundset också!

Staff of Nin
Hej då, Urza's Blueprints! Hej då, Angelheart Vial! Tortyrmästarinnan Nin återfinns inte i M13, men väl hennes stav. Staff of Nin är en kortdragare för de färger som verkligen behöver det. Sedan behöver vi ju inte spekulera i vad Nin egentligen tänker göra med sitt redskap...


Omniscience
Vi avrundar med Omniscience, ett kort man säkert kan göra ett ton brutna saker med. I nuläget är jag inte säker på exakt vad, men jag har en känsla av att jag kommer genomlida åtminstone en framtida förlust mot detta djävulskap.

Nu är tiden kommen att återvända till arbete, Arkham City och livet som familjefar. På återseende!

2 kommentarer:

  1. Tror Omniscience åker in i min monoblå ASAP, jag menar det måste vara bra att kunna spela ut kort som Sphinx of Uthuun, Draining Whelk eller Lorthos gratis. ;)

    SvaraRadera
  2. Låter otäckt! Känns lite som att Omniscience kommer fungera som du ville att Quest for Ula's Temple skulle göra...

    För övrigt missade jag att omnämna Mwonvuli Beast Tracker, ett klart EDH-värdigt kort.

    SvaraRadera