tisdag 15 januari 2013

Ett klavertramp från bortom graven


Sedan Wizards plockade upp EDH så har de gjort underverk för formatet. Då och då kommer dock ett snedsteg i stil med Diabolical Revelation, och nu börjar det hända lite för ofta för att jag ska känna mig trygg. Moderskeppet spoilade idag det tredje kortet i den nya primordial-cykeln.

Sepulchral Primordial
Creature - Avatar (R)
Intimidate
When Sepulchral Primordial enters the battlefield, for each opponent, you may put up to one target creature card from that player's graveyard onto the battlefield under your control.
5/4

Suck...
För mig är detta kort (liksom resten av sin cykel) ett mysterium. Vad är Sepulchral Primordial till för? Den är uppenbarligen ospelbar i vanlig constructed, och samtidigt är den inte heller speciellt imponerande som limited-bomb. Detta säger oss att den är avsedd för multiplayer och EDH, men jag förmodar att jag inte är ensam om att se varningslamporna lysa ilsket illröda?

Låt oss prata om Sepulchral Primordial i EDH...

Jag ska inte dumförklara någon genom att förklara hur bruten den här killen är. Det är inte svårt att se att detta är ett kort som liksom Sundering Titan kommer att definiera hela matcher. En bisarr avart av Magic där den som kan spela, reanimera, klona, blinka eller på annat sätt spela varelsens etb-effekt flest gånger vinner.
Så hade det varit även om Sepulchral Primordial hade varit svindyr att spela och haft en omöjlig manakostnad på typ 2WWBBBRR. Nu är dock eländet monofärgat och kostar bara sju mana att spela, varav endast två är färgspecifika. Detta innebär att du till och med kan spela den även om svart är din splashfärg, och här talar vi om vad som troligen kommer att bli den starkaste svarta varelsen i formatet...

Alex "makie91" Poon sa något väldigt klarsynt när vi diskuterade kortet via sms i morse.

"Det borde ha varit when you cast".

Huvudet på spiken! Hela problematiken med Sepulchral Primordial hade kunnat avhjälpas om det bara hade varit "when you cast" eller kanske snarare en klausul likt den på Reiver Demon, som alltså säger "when ... enters the battlefield, if you cast it from your hand".
På detta sätt hade man kunnat undvika alla de hundratusentals etb-krig som kommer att äga rum världen över. Problemet löst.

Men nej....

Hela primordial-cykeln känns ovanligt korkat designad, lite som om man bad ett gäng nybörjare att skapa sina drömkort för multiplayer. Jämför Diluvian Primordial med Chancellor of the Spires. Medan den senare har en komplex design och präglas av en del finess, känns den förra mest som ett trubbigt massförstörelsevapen på anabola steroider.

EDH-formatet behöver inte det här.

1 kommentar: