söndag 28 april 2013

Kärt barn har många namn

Jag har en viss förkärlek för smeknamn och dylikt, och mina intressen kommer förstås inte undan denna jargong. Efter kanske tredje genomspelningen av Resident Evil 4 fick exempelvis den motorsågsbestyckade Dr Salvador ett betydligt mindre imponerande namn...


Magic är intressant ur denna synpunkt, för smeknamnen har verkligen blivit till ett fenomen inom hobbyn. Det började redan i spelets barndom med Sigge (Sengir Vampire) och Sara (Serra Angel), och har sedan dess fått allt större proportioner. De spelardesignade korten har uppkallats efter sina upphovsmän. Vi har till exempel Finkel (Shadowmage Infiltrator), Olle (Sylvan Safekeeper) och Bob (Dark Confidant).
Smeknamn har också använts för att beskriva ett korts funktion, exempelvis mox-apan (Gorilla Shaman, som såklart äter moxar), och vi har förstås även en uppsjö av förkortningar (FoW, BoP, goyf, osv i oändlighet) och mer eller mindre genomtänkta ordlekar som Orzhov Enthusiast (Orzhov Euthanist), etc.

Roligast är dock smeknamn som används lokalt inom mindre grupper. Min spelgrupp har exempelvis gett upphov till namn som Fjällfejset (Zirilan of the Claw), Stable Fag (Great Sable Stag) och Sean Connery (gissa kortet!).
Martin "volmerson" Volmerson har en tendens att hitta på namn som slutar på "-as", vilket han har tillämpat i EDH med stor framgång. Vi har till exempel Skyndas (Heart Sliver) och min personliga favorit - Svettas (Sliver Overlord).
Vissa kort har i gruppen rentav fått flera olika namn. Elspeth har fått stå ut med att kallas bland annat Älgspättan och Älgbettet. Martin kallar henne Brudas.


Lämna gärna en kommentar om du har några vackra smeknamn att dela med dig av!

4 kommentarer:

 1. Är det kanske Odric som får heta Sean Connery? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korrekt! Likheten mellan Connery som Juan Sanchez Villa-Lobos Ramirez och Odric är svår att missa.

   Radera
 2. Själv gillar jag att försvenska legendarnamnen. Mina favoriter är Stefan - Teferi och Göran - Doran.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillas! Håkan, Stromgalds plågoris, är ju en annan klassiker. ;)

   Radera