måndag 7 oktober 2013

Descent into Madness

Mill har alltid varit en marginaliserad strategi som endast undantagsvis varit framgångsrik i Magic. Visst, Michael Loconto vann den första Pro Touren med en lek som spelade 3 Millstone och Nephalia Drownyard möjliggjorde nyligen en mill-lek i Standard. Med lite tur har ibland spelare även kunnat decka sina motståndare i limited med exempevis Sword of Body and Mind eller Increasing Confusion.
Att spela en millbaserad lek i EDH, formatet där lekarna innehåller 100 kort, måste väl dock bara vara galenskaper? Jag vet i alla fall vad Mirko Vosk har att säga om saken.


Om vi lämnar inavlade nördskämt därhän så kan jag avslöja att jag spenderat den senaste tiden med att utröna huruvida mill fungerar i EDH. Frågan väcktes när jag satt och stirrade på Mirko Vosk en kväll. "Den här killen är cool, hur skulle hans lek se ut?"
Det var uppenbart att Mirkos vara eller icke vara i EDH var detsamma som mills vara eller icke vara. Jag började bygga en lek med följande förutsättningar:


 • Mirko Vosk som general. Jag tittade även på Wrexial, men jag ville ha en general som millar. Jag tog även Szadek under övervägande, men cmc 5 kändes avgjort bättre.
 • Leken skulle kunna dra fördel av motståndarnas graveyards. Att decka multipla motståndare kändes helt enkelt inte realistiskt, och då måste man hitta en användning för korten man millar.
 • För att ge mig själv en utmaning bestämde jag mig för en begränsad budget. Jag tillät inte heller mig själv att spela mina dyraste kort, och hade därmed inte tillgång till godis som Damnation, Cryptic Command, Snapcaster Mage, osv.

Med detta i åtanke konstruerade jag min lek. Jag har nu hunnit testspela och uppdatera den under någon månad. För närvarande ser listan ut såhär:

MIRKO'S MIND FUNERAL
General - Mirko Vosk, Mind Drinker

Varelser (21)
1 Archaeomancer
1 Avatar of Woe
1 Body Double
1 Chancellor of the Spires
1 Consuming Aberration
1 Dimir Doppelganger
1 Duskmantle Guildmage
1 Fog Bank
1 Geth, Lord of the Vault
1 Guard Gomazoa
1 Havengul Lich
1 Jace's Mindseeker
1 Lazav, Dimir Mastermind
1 Mirko Vosk, Mind Drinker
1 Mnemonic Wall
1 Nemesis of Reason
1 Riddlekeeper
1 Sewer Nemesis
1 Szadek, Lord of Secrets
1 Thassa, God of the Sea
1 Wrexial, the Risen Deep

Övriga spells (39)
1 Animate Dead
1 Archive Trap
1 Armillary Sphere
1 Beacon of Unrest
1 Bloodchief Ascension
1 Brainspoil
1 Concentrate
1 Counterspell
1 Crypt Incursion
1 Cyclonic Rift
1 Dimir Cluestone
1 Dimir Keyrune
1 Dimir Signet
1 Dismiss
1 Far // Away
1 Fireshrieker
1 Grisly Spectacle
1 Hero's Downfall
1 Increasing Confusion
1 Induce Paranoia
1 Life's Finale
1 Lightning Greaves
1 Memory Erosion
1 Memory Plunder
1 Mindcrank
1 Mind Funeral
1 Mind Grind
1 Mystical Tutor
1 Phyrexian Arena
1 Psychic Intrusion
1 Psychic Spiral
1 Read the Bones
1 Sever the Bloodline
1 Soul Manipulation
1 Swiftfoot Boots
1 Sword of Body and Mind
1 Syphon Mind
1 Telemin Performance
1 Traumatize

Planeswalkers (2)
1 Jace Beleren
1 Jace, Memory Adept

Länder (38)
1 Bad River
1 Barren Moor
1 Bojuka Bog
1 Dimir Aqueduct
1 Dimir Guildgate
1 Dreadship Reef
1 Duskmantle, House of Shadow
1 Evolving Wilds
1 Frost Marsh
1 Ghost Quarter
1 Jwar Isle Refuge
1 Lonely Sandbar
1 Mystifying Maze
1 Nephalia Drownyard
1 Rogue's Passage
1 Tainted Isle
1 Tectonic Edge
1 Temple of Deceit
1 Temple of the False God
1 Terramorphic Expanse
10 Island
8 Swamp

Detta är helt enkelt en UB kontroll som millar och använder motståndarnas graveyards som resurs. Låt oss titta på leken i detalj!

Generalen
Vad vi har är alltså en 2/4 flygare som ger en Mind Funeral varje gång han skadar en motståndare. Om du tycker att det verkar bra så har du alldeles rätt!
För att ge Mirko lite andrum har jag valt att spela både Lightning Greaves och Swiftfoot Boots. Fireshrieker är också med för dubbel Mind Funeral, men kombinerar såklart även bra med exempelvis Wrexial eller Szadek.

Mill
Mirko kan inte dra hela lasset själv och här finns massvis med sköna millkort för att hjälpa honom. Memory Erosion äter sakta upp motståndarna bit för bit, Traumatize tar halva leken och Mind Grind blir fullkomligt förkrossande när den kommer i lategame. Min personliga favorit är dock kort som både millar och gör någonting annat. Psychic Intrusion är en kontring med mill, Grisly Spectacle är ett removal med mill, och Telemin Performance millar fram en varelse (stundtals träffar den Avacyn, Angel of Hope och dylikt). Det galnaste kortet i denna kategori är kanske Life's Finale, en sweeper som dessutom letar fram en motståndares bästa varelser och lägger dem i graven.

Millsynergier
Att utnyttja korten man millar är lekens primära fokus. Reanimation är kanske det allra mest uppenbara sättet att göra detta. Animate Dead och Beacon of Unrest hämtar in det bästa motståndarlekarna har att erbjuda, även om den sistnämnda också kan hämta Caged Sun och annat trevligt.
Memory Plunder är valfri instant eller sorcery för 4 mana i instant speed, vilket förstås har potentialen att bli riktigt bananas. Starkast är nog dock Bloodchief Ascension, ett kort som snabbt vinner matchen om ingen sitter på ett svar. Bloodchief Ascension ingår också i en infkombo tillsammans med Mindcrank, och Mindcrank utgör i sin tur en infkombo tillsammans med en viss varelse.


Varelser
Undantaget blåa och svarta fuskkoden spelar leken de bästa varelserna som milltemat har att erbjuda. Szadek millar groteska mängder kort om han får hållas och Wrexial ger en Memory Plunder varje gång han kommer igenom. Lazav, Body Double och Dimir Doppelganger kopierar brutna saker. Dubbelgångaren kan dessutom användas defensivt genom att exila exempelvis Anger eller motståndarnas egna reanimation targets.
Havengul Lich låter dig spela om dina egna killar eller motståndarnas om de spelar dina färger, och Geth både reanimerar döda varelser och millar. Fog Bank och Guard Gomazoa håller fortet, och Riddlekeeper ger motståndare incitament att anfalla någon annan.
Det verkliga monstret i leken är Consuming Aberration, som oftast är en one hit kill och dessutom millar. Thassa kan hjälpa Aberration eller hans lillebror Sewer Nemesis att komma igenom, och hon är såklart även otroligt bra med Mirko, Szadek och Wrexial.
Ovan nämnda infkombo innehåller förutom Mindcrank även Duskmantle Guildmage. Infkombos är egentligen inte min stil, men eftersom alla iblandade kort är bra även för sig och mina motspelare dessutom tycker att det är helt ok så låter jag det vara.

Kontroll
Leken har flertalet kontrollelement för att skydda sig medan den millar och bygger sitt bräde. Kontringarna finns givetvis där. Förutom ovan nämnda millande kontring har jag inkluderat Dismiss och Counterspell. Soul Manipulation kontrar enbart varelser, men har fantastisk kortekonomi och får därför vara med ändå.
Det livsviktiga kortdraget representeras av Phyrexian Arena, Syphon Mind, Concentrate och nya myskortet Read the Bones. Life's Finale och Cyclonic Rift rensar brädet, och behöver man ytterligare sweepers finns alltid motståndarnas kort att tillgå. Leken har även en del spot removal i form av Far // Away, Sever the Bloodline, tidigare nämnda Grisly Spectacle och flexibla Hero's Downfall. Brainspoil är också ett removal, men spelas oftare som en tutor för att hämta exempelvis Consuming Aberration eller Traumatize.
På tal om tutors kanske ni har lagt märke till något? Just det, avsaknaden av dem. Tutors är lite tråkiga i formatet eftersom det ofta blir så att man hämtar samma saker match efter match. Vid sidan av Brainspoil spelar leken därför enbart Mystical Tutor som enda kort i kategorin.

Fail safe
Det sämsta med att spela mill i EDH är att strategin ibland gynnar dina motståndare. Reanimation, flashback och kort i stil med Anger är vanligt, och förr eller senare kommer du att milla ner kort som motståndaren faktiskt vill ha i graven. Vad man behöver då är ett antal försäkringar så att leken inte biter sig själv i baken.
Ett ganska stort problem för mig har varit kort i stil med Angel of Glory's Rise, som helt enkelt hämtar tillbaka alla killar jag millat ner. Räddningen i detta fall är Crypt Incursion. Denna spell ser inte mycket ut för världen, men senast jag resolvade den exilade den 26 varelser, hindrade ca 20 humans från att komma tillbaka och genererade 78 liv. Bra value för tre mana!
När man verkligen inte har något annat val än att exila en hel graveyard spelar leken Bojuka Bog.

Sammanfattningsvis är detta en förvånansvärt stark lek som är fantastiskt rolig att spela. En skön aspekt är att leken alltid håller ungefär samma nivå som motståndet eftersom den använder fiendens kort för att spela. Svaret på frågan om mill håller i EDH är ett rungande "JA!".

3 kommentarer:

 1. vad sägs Guiltfeeder i leken?

  SvaraRadera
 2. Guiltfeeder är inget dåligt förslag! Ska ta det under övervägande. :)

  SvaraRadera
 3. Tunnel Vision eller har för tråkig effekt?

  SvaraRadera