tisdag 5 november 2013

EDH-verkstaden: Oloro, Ageless Ascetic


Artikelserien där jag bygger EDH-lekar på beställning fortsätter! Denna gång är det Fredrik "madao" Karlsson som ville ha hjälp med Oloro, Ageless Ascetic, en av de nya generalerna från Commander 2013. Madao gav mig dessa förutsättningar att jobba med:

  • Lifegain i någon form skulle vara ett centralt tema i leken.
  • Leken skulle inte vara centrerad kring artefakter, vilket är den mest uppenbara vägen att gå med Esper i EDH.
  • Madao hade redan tillgång till en del kort, bland annat hade han förhandsbokat en komplett uppsättning Commander 2013. I övrigt fick jag en budget på ca 1000 kr att röra mig med.

Det vanligaste när man bygger en EDH-lek är att utgå från generalen och så har jag gjort även här. Vi har alltså en general som ger oss kortövertag och liv, samtidigt som han långsamt sänker motståndarnas life totals. Oloro är helt enkelt en perfekt kontrollgeneral och jag bestämde mig för att bygga en lek med life drain och kontroll som centrala teman.
Nästa steg blev att titta på Eternal Bargain, den förkonstruerade leken där Oloro ingår. Som med de flesta precons är det en ganska ofokuserad lista (se här), men den har trots allt en hel del kort som passar in i min valda strategi. Jag behöll de delar som passade, funderade en hel del och kom slutligen fram till följande:

EVIL ASCETICISM
General - Oloro, Ageless Ascetic

Varelser (24)
1 Ashen Rider
1 Baneslayer Angel
1 Blood Artist
1 Bloodgift Demon
1 Disciple of Bolas
1 Drogskol Reaver
1 Duskmantle Seer
1 Erebos, God of the Dead
1 Graveborn Muse
1 Gray Merchant of Asphodel
1 Kokusho, the Evening Star
1 Mnemonic Wall
1 Oloro, Ageless Ascetic
1 Phyrexian Delver
1 Pontiff of Blight
1 Rhox Faithmender
1 Scholar of Athreos
1 Serra Ascendant
1 Solemn Simulacrum
1 Sun Titan
1 Treasury Thrull
1 Vampire Nighthawk
1 Vizkopa Guildmage
1 Wall of Reverence

Övriga spells (37)
1 Armillary Sphere
1 Azorius Signet
1 Blind Obedience
1 Coalition Relic
1 Cyclonic Rift
1 Darksteel Ingot
1 Death Grasp
1 Debt to the Deathless
1 Dimir Signet
1 Dromar's Charm
1 Enlightened Tutor
1 Exsanguinate
1 Fact or Fiction
1 Greed
1 Lim-Dûl's Vault
1 Loxodon Warhammer
1 Merciless Eviction
1 Mortify
1 Obzedat's Aid
1 Orzhov Signet
1 Phyrexian Arena
1 Phyrexian Reclamation
1 Pristine Talisman
1 Rescue from the Underworld
1 Revoke Existence
1 Sanguine Bond
1 Scatter Arc
1 Snuff Out
1 Sol Ring
1 Strategic Planning
1 Subversion
1 Surveyor's Scope
1 Swiftfoot Boots
1 Toxic Deluge
1 Unmake
1 Vampiric Tutor
1 Well of Lost Dreams

Planeswalkers (1)
1 Sorin Markov

Länder (38)
1 Arcane Sanctum
1 Azorius Chancery
1 Bad River
1 Barren Moor
1 Bojuka Bog
1 Command Tower
1 Dimir Aqueduct
1 Evolving Wilds
1 Fetid Heath
1 Flood Plain
1 Ghost Quarter
1 Godless Shrine
1 Hallowed Fountain
1 High Market
1 Kor Haven
1 Lonely Sandbar
1 Orzhov Basilica
1 Secluded Steppe
1 Sunken Ruins
1 Tectonic Edge
1 Temple of Deceit
1 Temple of Silence
1 Temple of the False God
1 Terramorphic Expanse
1 Vault of the Archangel
1 Watery Grave
1 Island
4 Plains
7 Swamp

Vad vi har är en ganska klassisk Orzhov life drain-EDH fast med blå splash. Tanken är att etablera kortövertag samtidigt som man stjäl liv och kontrollerar brädet.
Låt oss granska leken lite närmare!

Generalen
Commander 2013 släpptes i fredags och jag har inte hunnit uppleva Oloro i spel ännu, men på papperet ser han kusligt stark ut. Han börjar generera liv ögonblicket spelet börjar och när han väl kommer ut ger han dessutom kortövertag och "blöder" motståndarna.
Egentligen hade man nog kunnat bygga en ganska vanlig kontrollek kring Oloro, men eftersom madao ville ha lifegain som centralt tema så är lekens primära wincon life drain. Jag tror dock att även detta är en strategi som bör fungera alldeles utmärkt.

Life drain/Lifegain
Orzhov är bättre än någon annan färgkombination på att stjäla liv. Till att börja med får man brutala, matchavgörande spells som Debt to the Deathless och Exsanguinate, men man har även tillgång till extort och trevliga småkort som Scholar of Athreos. I denna kategori finner vi också Kokusho, det bästa life drain-kortet i formatet. Om Kokusho dör några gånger under en match är spelet oftast över, och det är inte svårt att se varför han är bannad som general.
Förutom att stjäla liv har leken också gott om lifegain. Rhox Faithmender ger dubbel utdelning, Loxodon Warhammer ger möjligheten att gå aggro med Oloro och Disciple of Bolas och Drogskol Reaver ger både kort och liv.

Keepers
Så vad har jag valt att behålla från Eternal Bargain? Leken har ett ganska klent utbud av varelser, men bland annat Wall of Reverence och Vizkopa Guildmage är bra nog för att stanna kvar. I kategorin "övriga spells" finns ett betydligt fler kort som passar i leken. Starkast är förmodligen Well of Lost Dreams som ger ett helt makalöst kortövertag och är ett sådant där kort som motståndarna måste hitta ett svar på direkt om inte matchen ska snart ska vara över.
Pristine Talisman är väl sådär lagom imponerande i sig själv, men som blir riktigt vasst tillsammans med Oloro. Eternal Bargain innehåller också en hel del kort som låter en dra nytta av alla de extra liv man får.


Blodsoffer
När man har en lek som hamstrar liv är det lika bra att använda en del av dessa för att skaffa sig extra fördelar. Svart gör detta väldigt bra, och det märks också att Wizards försökt inkorporera detta i Eternal Bargain. Redan från början har leken exempelivs Greed, Phyrexian Reclamation, Lim-Dûl's Vault och Toxic Deluge - starka kort som låter en göra galna grejer genom att betala liv. Jag har dessutom valt att lägga till Phyrexian Arena, arenademonen och Duskmantle Seer, en kille som bör vara riktigt stark i leken. Min bedömning är att det helt enkelt är värt det att bjuda motståndarna på extra kort eftersom de allra flesta inte kan kompensera för förlusten av liv som den här leken kan.
Erebos är värd ett särskilt omnämnande, då han inte bara agerar en extra Greed utan dessutom förhindrar motståndarna från att gaina liv. Med guden i spel krävs det bara lite fart på stölden av liv och segern är din!

Återvinning
Lekens staying power kommer inte bara från dess förmåga att stjäla och gaina liv, utan även från möjligheten att återanvända kort. Phyrexian Delver ingår i Eternal Bargain (den här gången med en illustration som inte orsakar blindhet), och har en inbyggd Reanimate (eller Death, om vi ska vara petiga). Rescue from the Underworld är ett kort med potentialen att bli riktigt galet, åtminstone om man kombinerar det med starka etb- eller ltb-triggers som hos Kokusho, Disciple of Bolas eller Ashen Rider. High Market är också med främst för att kunna snurra varelser som Kokusho, exempelvis tillsammans med gamla EDH-favoriten Phyrexian Reclamation.

Förbättringspotential
Om madao vill spendera mer pengar i framtiden så finns det ett antal lite dyrare kort som med lätthet hade passat in. Exempelvis tror jag att Sword of Light and Shadow hade gjort underverk i leken, och Volrath's Stronghold hade varit ett väldigt starkt supplement till reanimator-korten.

Givetvis finns det mer att säga om leken, men lite ska ju vara kvar för madao att upptäcka själv! ;)

Om någon behöver hjälp med en lekidé är det bara att höra av sig! På återseende.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar