måndag 6 augusti 2012

Kuben - Den första officiella uppdateringen


Det är verkligen ingen slump att den kompletta listan för min kub dykt upp på Casualhörnan (se sidmenyn). Detta är det första inlägget av många om världens roligaste draftformat!

Kuben har genomgått en hel del förändringar på sistone och den har nu uppdaterats med hela 26 kort. Dock har bara 21 kort blivit utbytta, jag har nämligen utökat kuben från 400 till 405 kort. Det kändes på något sätt mer logiskt att ha 21 kompletta boosters, snarare än 20 boosters och tio kort.

Detta inlägg är verkligen inte bara till för de närmast berörda, utan läses med fördel av alla som är intresserade av formatet. Min förhoppning är att kunna bidra med en del insyn i hur man kan resonera när man konstruerar och uppdaterar sin kub!

***

Avacyn Restored
Innistrad-blocket har varit hälsosamt för kuben, och Avacyn Restored är verkligen inget undantag. För övrigt hade jag gärna haft med Bonfire of the Damned, men tyvärr överskrider den kubens budget!

In: Silverblade Paladin
Ut: Paladin en-Vec
Ärligt talat har jag varit skeptisk mot soulbond från första stund. Visst, soulbond ger en stor fördel om man kan hålla båda varelserna vid liv, men de allra flesta soulbond-killar dör på i stort sett vilket removal som helst. Dessutom tenderar de att vara väldigt icke-imponerande i sig själva, det är i princip en bunt Gray Ogres och Durkwood Boars.
Samtidigt är det ett jädra tjat om förmågans förträfflighet - speciellt i kub - och jag har bestämt mig för att testa några soulbond-killar i kuben. Silverblade Paladin verkar vara en av de absolut starkaste varelserna med soulbond, så han får ersätta Paladin en-Vec, vilket var den enda vita gubben med cmc 3 jag kunde tänka mig att avvara.

In: Restoration Angel
Ut: Glimmerpoint Stag
Att blinka saker i sorcery speed är användbart, att göra det i instant speed vinner matcher. I mitt tycke är Restoration Angel det bästa kortet i hela Avacyn Restored. Även om jag gillar Glimmerpoint Stag har den alltid varit något snäpp för dålig för kuben. Ängeln gör samma sak fast bättre, så bytet blev naturligt.

In: Fettergeist
Ut: Pestermite
På sistone har jag gått in för att göra blått lite mer aggro, och då sitter det förstås fint med en extra Serendib Efreet! Pestermite har haft en tendens att gång på gång hamna i folks sideboard - ett tydligt tecken på att kortet ska ut.

In: Tandem Lookout
Ut: Neurok Commando
Ännu en soulbond-kille. Som tidigare framgått är jag inte speciellt förtjust i chansningen det innebär att spela med soulbondare. När denna chansning dock innebär att man kan dra upp till tre kort per runda så är det helt klart värt det!
Här byter jag en Ophidian mot en annan, Lookout in - Neurok Commando ut!

In: Demonic Taskmaster
Ut: Inget, +1 svart kort.
Konceptet med snabba, elaka gubbar med stora nackdelar är bara så svart, så rätt. Taskmaster känns dessutom snudd på obligatorisk när man redan har Dark Ritual i kuben.

In: Wolfir Avenger
Ut: Pouncing Jaguar
Jag är medveten om att jag tjatar om flash, men vad kan jag säga? Det är en fantastisk förmåga! Snälla varulvar må vara ett löjeväckande koncept, men naturligtvis kan jag inte säga nej till en Trained Armodon med både flash och regenerate.
Pouncing Jaguar var ett riktigt imponerande kort på sin tid, men den står sig helt enkelt inte speciellt bra längre. Jag vill dessutom att varelserna för en grön mana huvudsakligen ska vara manakillar (Wild Nacatl finns fortfarande med för att gynna Naya/Zoo).

In: Wolfir Silverheart
Ut: Ambush Viper
Wolfir Silverheart slår mig som den starkaste av alla soulbond-varelser. Han ger en väldigt mäktig bonus och är nästintill omöjlig att döda med bränn (känns som att det kommer krävas tyngre removal som plogar, etc).
Ambush Viper är ett roligt kort, men egentligen är den bara ett dåligt removal (typ "destroy target attacking creature"). Dessutom har kuben ändå ett kort med en liknande funktion, nämligen Briarhorn - som inte bara är mer flexibel, utan även överlag bättre.

In: Sigarda, Host of Herons
Ut: Sigil Blessing
Jag har spelat en del med Sigarda i EDH, och låt mig säga såhär: bruden är helt vild! Det är inte mycket som stoppar den här tjejen, typ sweeps, kontringar och en viss liten uggla (se nedan), men det behövs några sådana "ostoppbara" varelser i en kub.
Om Giant Growth är för dålig för kuben verkar det dumt att ha med ett kort som i de allra flesta lägen är sämre än GG. Hej då, Sigil Blessing!

In: Alchemist's Refuge
Ut: Ancient Ziggurat
Flash, ok? Vid det här laget antar jag att inte behöver säga mer!
Zigguraten är ett trevligt (och snyggt!) kort, men ärligt talat har den känts undermålig en längre tid nu.

Planechase 2012
Till skillnad från första utgåvan av Planechase så innehöll Planechase 2012 ett antal helt nya kort -och vilka kort det var sen! Det var mest EDH-godis, det medges, men ett par kort lämpar sig utmärkt för kub.

In: Illusory Angel
Ut: Scroll Thief
Lagom till jag bestämmer mig för att göra blått mer aggressivt så trycker alltså Wizards en av de bästa blå aggrovarelserna någonsin! Huruvida Illusory Angel är bu eller bä kommer säkert att debatteras ett tag framöver, men jag är redan övertygad. Det var aldrig några problem att spela runt Serra Avengers nackdel, och det kommer inte att vara det med denna ängel heller. Att runda två spela sitt andra land, Chrome Mox och sen Illusory Angel verkar ju dessutom ganska bra! Nämnde jag att den är boltsäker?
Ännu en Ophidian åker ut, i det här fallet Scroll Thief. Anar jag ett mönster här?


In: Baleful Strix
Ut: Agony Warp
Det är en 1/1:a flygare med deathtouch som låter dig dra ett kort och den kostar två mana? Vissa kort har en förmåga att få en att gnugga sig i ögonen och undra om man verkligen läst rätt - kortet kan liksom inte göra så mycket och kosta så lite.Vampire Nighthawk är ett sådant kort, Baleful Strix likaså.
Agony Warp kan inte tävla mot ugglan på samma manakostnad. Adjö!

Magic 2013
Wizards la onekligen ribban högt med Magic 2010, men jag tycker att de efterföljande grundseten har hållit stilen.
Notera att Thundermaw Hellkite och Sublime Archangel ska in så fort de gått ner lite i pris!

In: Magmaquake
Ut: Earthquake
Det stora problemet med Earthquake i kuben har varit att lekarna som vill spela den är lekarna som inte har råd att göra skada i sig själva. Magmaquake fixar det problemet och är dessutom en instant!

In: Searing Spear
Ut: Volcanic Hammer
Jag är nog en av få som inte blev besviken när jag såg Searing Spear. Visst, om man spelar standard känns det säkert bittert att först se Lightning Bolt ersättas med Incinerate, varpå Incinerate byts ut mot ett ännu sämre kort. Som kubspelare ser jag det dock inte så. Jag ser ett kort som är bättre än Volcanic Hammer.

In: Thragtusk
Ut: Ant Queen
På sistone har jag velat få in fler tunga gröna varelser med cmc 5 i kuben, och när jag säger "tunga" så menar jag bomber, riktiga fetton. Hittills har Thornling varit ganska ensam, men nu har den inte bara fått sällskap av ovan nämnda Wolfir Silverheart, utan även Thragtusk!
Thragtusk är ett av de där fantastiska korten som ger dig fördelar även om din motståndare har svar på den. Får den smaka Doom Blade eller dylikt direkt, tja, då har du åtminstone fått fem liv och en beast token. Det är mer än vad man kan säga om Ant Queen, som du måste untappa med för att kunna få ut något av. Lite synd, jag gillar myrdrottningen, men hon har i alla fall fått ett nytt hem i min tidigare omnämnda Thromok EDH.

In: Hellion Crucible
Ut: Barbarian Ring
På tal om hellions så har vi också Hellion Crucible, en slags röd variant av coola Gargoyle Castle. Jag är lite osäker beträffande detta kort, men det ser starkt ut. Barbarian Ring har mest bara varit överflödig, så Crucible får vara med på prov!

Övriga ändringar
Till sist har vi de nya gamla korten! ;) Bland annat kan man märka att jag tagit intryck av vårens Time Spiral-drafter.

In: Enlightened Tutor
Ut: Righteousness
Tyvärr har jag inte kunnat göra plats för Stoneforge Mystic i kuben, men nu finns det åtminstone ett sätt att hämta sina grymma equipments (eller varför inte Phyrexian Arena, Oblivion Ring, osv)! Enlightened Tutor har varit påtänkt en längre tid, men tidigare har jag helt enkelt inte haft en att avvara.
Detta var dock ett otroligt svårt byte att göra, då Righteousness varit ett av mina favoritkort ända sedan jag började med spelet 1994. Vi snackar kortet som för en vit mana låter den ynkligaste 1/1:a blocka ihjäl i stort sett vad som helst. Kortet som blir helt bananas tillsammans med lifelink...
Den Righteousness som låg i kuben råkade dessutom vara den otroligt snygga versionen från 9th edition i foil!

In: Temporal Isolation
Ut: Inget, +1 vitt kort.
Jag nöjer mig med att säga att vitt behövde ytterligare ett stabilt removal.

In: Gideon Jura
Ut: Ajani Goldmane
Jag gillar verkligen Ajani, men ärligt talat är han mest av en EDH-planeswalker. Samtidigt ville jag stärka kontroll i kuben, och hade ingen lust att utöka antalet planeswalkers. Gideon in, Ajani ut.

In: Dungeon Geists
Ut: Deep-Sea Kraken
Att Deep-Sea Kraken skulle ut var redan bestämt, och jag lät spelgänget välja mellan Dungeon Geists, Venser, Shaper Savant och Archaeomancer som alternativ för ersättare. Det blev en väldigt jämn omröstning, och jag fick gå in som vågmästare. Jag kan inte säga med säkerhet att Nils Hamms vrålsnygga illustration inte påverkat mitt beslut, men oavsett är Dungeon Geists ett mycket bra kort!


In: Riftwing Cloudskate
Ut: Inget, +1 blått kort.
Både Man-o'-War och Aether Adept har gjort bra ifrån sig i kuben, så nu är det dags att ge chansen även till Riftwing Cloudskate.

In: Barter in Blood
Ut: Contagion
Det här bytet har varit på gång en längre tid. Ärligt talat är det som har hållit mig tillbaka Barter in Bloods otroligt fula originalillustration, men Avacyn Restored fixade det problemet!

In: Stigma Lasher
Ut: Ashling the Pilgrim
Jag gillar Ashling, men tyvärr är hon lite för långsam. Stigma Lasher däremot, känns som ett välkommet tillskott till de flesta röda lekar.

In: Sudden Shock
Ut: Inget, +1 rött kort.
Återigen känns en förklaring ganska överflödig. Att bränn och split second är en bra kombination är inte direkt avancerad matematik.

In: River Boa
Ut: Inget, +1 grönt kort.
Egentligen snudd på brottsligt att denna klassiker förbisetts tidigare, men nu är den i alla fall med.

In: Thrun, the Last Troll
Ut: Penumbra Spider
Jag behöver väl knappast tala om för någon hur bra Thrun är? Nu är bara frågan vad jag ska hitta på med min foilade Penumbra Spider och dess tillhörande handmålade spider token!

In: Boggart Ram-Gang
Ut: Giant Solifuge
RG hade för många kort med cmc 4, så det ligger inget mer avancerat bakom beslutet än att jag ville balansera manakurvan.

In: Spitemare
Ut: Double Cleave
Ännu en chansning. Spitemare är nämligen ett kort i samma kategori som Hellion Crucible - jag har en positiv magkänsla, men egentligen inga större belägg för det. Ska bli spännande att se om denna elaka märr håller måttet!

***

8/8, det vill säga nu på onsdag, är det dags för nästa kubdraft. Jag återvänder snart med rapportering därifrån!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar