måndag 4 juni 2012

Fågelinfluensan - en annorlunda EDH


Det finns ett antal olika sorters EDH-spelare som man stöter på ganska ofta. Vi har power gamern som bara bryr sig om att vinna. Detta är spelaren som har typ Sharuum eller Rafiq som general och vars lek har en prislapp på åtskilliga tusen kronor. Vi har casualspelaren som mest bara slängt ihop lite sköna bilder och spelar för skojs skull. Detta är spelaren som inte bryr sig så mycket om att vinna eller förlora, och som ofta har en förkärlek för multiplayer.
Själv befinner jag mig någonstans mellan de båda arketyperna - jag vill spela en lek med mycket flavor och ett tydligt koncept, men samtidigt ska den vara så bra som möjligt inom de ramar som satts upp.

Min fru, Yvonne, tillhör en annan sorts spelare - den som tycker att konceptet är viktigast och allt annat är sekundärt. Tyvärr är denna sorts spelare inte speciellt vanlig, men jag tycker fortfarande att det är berömvärt att gå in så hårt för känslan i spelet.
Detta inlägg handlar om en av Yvonnes lekar - händelsevis en av de segrande lekarna från kvällen som beskrivs i "En typisk onsdagskväll". Ska vi börja med att ta oss en titt på leklistan?

FÅGELINFLUENSAN
General - Kangee, Aerie Keeper

Varelser (41)
1 Angelic Wall
1 Apex Hawks
1 Augury Owl
1 Aven Cloudchaser
1 Aven Fleetwing
1 Avian Changeling
1 Bay Falcon
1 Cloudchaser Kestrel
1 Cloudreach Cavalry
1 Commander Eesha
1 Crookclaw Transmuter
1 Emeria Angel
1 Esper Cormorants
1 Gustcloak Savior
1 Jötun Owl Keeper
1 Kangee, Aerie Keeper
1 Keeper of the Nine Gales
1 Lieutenant Kirtar
1 Major Teroh
1 Mist Raven
1 Murder of Crows
1 Nephalia Seakite
1 Plumeveil
1 Roc Egg
1 Sage Owl
1 Sawtooth Loon
1 Silver Erne
1 Soulcatcher
1 Spire Owl
1 Storm Crow
1 Stormscape Familiar
1 Suntail Hawk
1 Talon Trooper
1 Tempest Owl
1 Thieving Magpie
1 Thrummingbird
1 Wall of Denial
1 Wall of Frost
1 Wall of Swords
1 Windbrisk Raptor
1 Zephyr Falcon

Övriga spells (20)
1 Airborne Aid
1 Azorius Signet
1 Battle Screech
1 Dawn Charm
1 Discombobulate
1 Distant Melody
1 Divination
1 Essence Scatter
1 Favorable Winds
1 Feeling of Dread
1 Flood
1 Hallowed Burial
1 Idyllic Tutor
1 Journey to Nowhere
1 Kirtar's Desire
1 Oblivion Ring 
1 Paradise Plume
1 Soulcatchers' Aerie
1 Twitch
1 Wing Shards

Länder (39)
1 Azorius Chancery
1 Coastal Tower
1 Evolving Wilds
1 Glacial Fortress
1 Lonely Sandbar
1 Nimbus Maze
1 Seaside Haven
1 Secluded Steppe
1 Sejiri Refuge
1 Terramorphic Expanse
1 Thalakos Lowlands
14 Island
14 Plains

Ni gammalrävar känner säkert igen korten som spelades i birdleken då Onslaught-blocket var aktuellt. För er andra kan jag berätta att detta var en riktigt giftig aggrolek med bland annat Soulcatchers' Aerie och Seaside Haven.
Yvonne har valt att spela Kangee, Aerie Keeper som general. Kangee är en i raden av legender som folk garvade åt när de kom, men som nu är grymt bra i EDH. Hans kicker förvandlar den ynkligaste lilla pippi till en mördarmaskin, och han är den givna ledaren i fågelleken.
Därtill har hon en rad nyckelkort. Bland dessa märks Thrummingbird, som har fin synergi med Kangee och Aerie. Keeper of the Nine Gales, fåglarnas egen Tradewind Rider. Gustcloak Saviour, som ser till att man kan anfalla ganska huvudlöst utan att behöva oroa sig för sina killar. Och så vidare.

Så långt påminner leken om nästan vilken EDH som helst, men där upphör också likheterna. Min hustru spelar nämligen kort som Zephyr Falcon, Suntail Hawk och Wall of Swords - kort som de flesta andra EDH-spelare inte ens hade övervägt. De är valda eftersom hon gillar dem, de är stämningsfulla och passar in i konceptet. Den verkliga magin är dock att ett kort som Zephyr Falcon faktiskt fungerar i den här leken. Det spelar nämligen ingen större roll om en fågel är ganska dålig i grund när man har Kangee som general. Yvonne har liksom råd att välja fåglar lite hursomhelst - det funkar ändå, och hon har byggt en lek som kan vinna en match utan problem samtidigt som den har massvis med flavor och ett starkt koncept. Detta tycker jag är smått fantastiskt.

Jag avlsutar med Yvonnes egna ord:
"Känslan korten förmedlar är det viktigaste, inte vad de faktiskt gör."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar