fredag 12 december 2014
Sisters of Mercy
Soul Sisters är en lek jag har spelat i flera olika utföranden i Modern, men i och med att Battle Screech blivit legal och Triplicate Spirits trycktes kändes det som att den borde vara gångbar även i Pauper. Man saknar visserligen lifegain-interaktioner som Ajani's Pridemate och Serra Ascendant, men min slutsats var att den rena mängden liv kan bli tillräckligt avgörande i de beatdown race som är så vanliga i formatet.
25/11 var det dags för årets sista Pauper på CSS-lokalen och jag hade med mig följande lek:
PAUPER SOUL SISTERS
Varelser (16)
2 Selfless Cathar
4 Soul Warden
2 Soul's Attendant
4 Squadron Hawk
4 Veteran Armorer
Övriga spells (22)
4 Battle Screech
3 Bonesplitter
3 Guardians' Pledge
4 Journey to Nowhere
4 Raise the Alarm
4 Triplicate Spirits
Länder (22)
20 Plains
2 Secluded Steppe
Sideboard
2 Celestial Flare
2 Dust to Dust
3 Prismatic Strands
2 Rune of Protection: Red
2 Standard Bearer
2 Sundering Growth
Detta är i grunden en tokens-baserad white weenie, fast med 6 systrar som genererar extra liv. Pauper är ett aggrodominerat format och matcher blir ofta beatdown race och min teori var att detta gör lifegain relevant även utan några direkta synnergier.
Förutom systrarna och token-genererande kort, innehåller listan även den alltid lika orättvisa höken, masspump som Guardians' Pledge, och habilt removal i form av Journey to Nowhere.
Brädan är speciellt nischad mot Kalmar-metat, med starka vapen bland annat mot aggro, voltronstrategier och bränn.
Första matchen mötte jag en generisk monoblå Delver av samma typ som man ser så ofta på Magic online. Första duellen drog min motståndare på tok för många Islands och kunde besegras tämligen enkelt. Andra gamet blev betydligt mer tight och urartade till en riktigt bisarr historia där jag drog och spelade samtliga fyra journeys.
Jag hade brädat in Suture Priest, och han gjorde ett riktigt hästjobb i denna avgörande duell och var ärligt talat vad som höll kvar mig i matchen. I slutändan hade både jag och min motståndare endast ett fåtal liv kvar. I ett avgörande skede gjorde min motståndare misstaget att enbart stanna hemma med Stormbound Geist och mina landgående killar kunde gå för lethal nästa tur. 2-0 till mig.
Andra omgången mötte jag en gammal hederlig Stompy. Piloten, Rasmus "Golom" Karlsson, brukar vanligen spela lite mer äventyrliga lekar (läs mega-rogue) och valet var helt klart något oväntat.
Första duellen blev ett ytterst jämnt race, men Rasmus hade börjat och kunde slå ihjäl mig med en otäck 6/2 Skarrgan Pit-Skulk rundan innan jag kunde vinna. Andra gamet landade jag inte min andra varelse förrän fjärde rundan och det var snabbt över. 0-2.
Därefter ställdes jag emot Joakim "Binkabi" Heining som spelade sin hembyggda Boros Pilgrim (se leklista i tidigare inlägg här). Joakims lek var inte utrustad för att kunna hantera den mängden varelser jag kunde presentera på brädet, och när han inte heller drog sina inbrädade Electrickery fanns det inget att göra. Jag vann 2-0.
Sista matchen mötte jag Danjel "Bahoola" Lindén. Danjel är nybörjare och dök upp för några turneringar sedan med en grönvit heroic. Leken var ganska giftig redan från början och Danjel har sedan dess både hunnit anamma formatet och göra leken ännu mer slagkraftig.
Första duellen fick jag en långsam start och Danjel kunde direkt utnyttja detta genom en absurd attack där Akroan Skyguard högg in för 18. Efter denna kalldusch brädade jag in mina hatkort och kunde inte låta bli att mysa lite skadeglatt när jag spelade ut min Standard Bearer och Danjel med förfärad min plockade upp kortet och läste på det. Utan svar på Standard Bearer kunde min motståndare inte göra någonting och jag utjämnade till 1-1.
Sista matchen mullade Danjel ner till 4 kort, men lyckades ändå få en rätt hyfsad start med en snabbt växande heroic-kille på brädet. När jag tog hand om problemet via Journey räckte min motståndare dock fram handen. 2-1.
3-1 i matcher räckte för en andraplats bakom Rasmus som kom etta. Soul Sisters är en lek som har klar potential i ett aggrodominerat meta, och att leken med lite tur kan slå delver med 2-0 är att betrakta som ett rejält sundhetstecken.
Nästa år drar vi igång en ny Pauper-säsong i Kalmar och jag hoppas kunde återvända med ytterligare rapportering.
måndag 10 november 2014
Godis med posten
Vissa dagar är det lite roligare att få post än andra!
På onsdag speltestar vi lekarna med EDH-gänget. Återkommer med rapport! :)
onsdag 22 oktober 2014
Pauper i Kalmar behöver DIG!
Pauper i Kalmar har haft lite dålig uppslutning på sistone och med anledning av detta gav jag Martin Volmerson i uppdrag att göra följande fina bild.
Lyssna på Garruk och kom ner och spela Pauper på CSS! Nästa tillfälle är tisdagen 4/11 kl 18.
onsdag 15 oktober 2014
10 gissningar inför Commander 2014
Det är endast några veckor kvar till släppet av årets emotsedda EDH-produkt Commander 2014. Trots detta har det än så länge varit knapphändigt med information och endast tre kort har spoilats. Innan moderskeppet förstör mitt roliga genom sina preview-artiklar så vill jag utnyttja tillfället att spekulera och önska kring vad som komma skall.
Wizards har hittills varit väldigt träffsäkra när det kommer till att avgöra vilka gamla kort som är populära bland EDH-spelare och därmed är intressanta som reprints. Nu senast i Conspiracy fick vi exempelvis Pernicious Deed, Mana Geyser, Victimize, Dream Fracture och land cycling-killarna (Chartooth Cougar, etc). Detta tycker jag tyder på gott omdöme och därmed är mina förhoppningar ganska höga.
10. Aftershock
Skratta om ni vill, men den här sortens flexibilitet är ovärderlig i en monoröd EDH. Kortet fanns med i Vintage Masters, så nu saknar vi bara ett fysiskt reprint.
9. Fauna Shaman
Varken Survival of the Fittest eller Fauna Shaman har reprintats, och vilken som av dem hade givetvis passat som handen i handsken i en varelsebaserad, monogrön lek. Dock tror jag att Survival är lite för het och tippar därför på att shamanen kommer med istället.
8. Oversold Cemetery
Om spoilade Ghoulcaller Gisa nu är en ledtråd så kan vi förutsätta att den svarta leken är någon form av sacrifice/gravlek. Wizards har redan tagit tillbaka Phyrexian Reclamation i Commander 2013, vilket i stort sett lämnar oss med Oversold Cemetery och Tortured Existence. Jag håller tummarna för Cemetery!
7. Erratic Portal
Denna förbisedda artefakt gör ett hästjobb i EDH. Du kan studsa killar med etb-förmågor, rädda din general och tvinga motståndarna att hålla mana. Tyvärr finns kortet bara i sin originalutgåva i Exodus, och således tycker jag att det är hög tid för reprint. Kan vi få den fina nya illustrationen från Duels of the Planeswalkers 2013?
6. Dawn Charm
Inget skämt - detta är ett av mina absoluta favoritkort i formatet. Dawn Charm är en Fog, den räddar din bästa varelse eller kontrar något otäckt i stil med Cruel Ultimatum. Det är en spell du aldrig är ledsen att dra. Kom igen nu, Wizards, och hjälp nyare spelare att få upp ögonen för detta fantastiska kort!
5. Treachery
Bribery är troligen för dyr, men spelets bästa Control Magic kan vi väl få tillbaka i alla fall? Fler spelare behöver känna tillfredställelsen det innebär att stjäla det största hotet på brädet och i processen untappa några karoo-länder!
4. Cabal Coffers
Att den svarta leken kommer innehålla Coffers är det säkraste tipset inför Commander 2014.
3. Wheel of Fortune
Låt oss vara ärliga, det är bara EDH-spelare som bryr sig om Wheel of Fortune. Kortet spelas inte ens i det enda turneringsformat där det är legalt, men vill man ha en svartkantad finns den bara i Judge Rewards och Beta och kostar därefter. Ett återtryck kommer inte att göra någon ledsen, men förmodligen ganska många personer väldigt glada.
2. Hinder
Formatets mest relevanta kontring har efterapats med Spell Crumple i ursprungliga Commander, men aldrig återtryckts. Med tanke på att Wizards huserat över EDH-formatet sedan 2011 är det egentligen väldigt märkligt att vi ännu inte sett en reprint. Åtgärda detta nu!
1. Medallions
Gamla medallions från Tempest (Pearl Medallion, etc) med nya fina illustrationer av Daniel Ljunggren har figurerat i Duels of the Planeswalkers. Dessa känns verkligen uppenbara att plocka med i en produkt som består av fem enfärgade lekar, och jag både tror och hoppas på att vi får återse dessa kompisar från förr.
10/10 lär det knappast bli, men jag tycker ändå att mina gissningar är så pass välgrundade att jag bör kunna få några rätt. Snart får vi svaret!
måndag 15 september 2014
Spekulationer kring Commander 2014
Det märks att jag inte riktigt hängt med i Magic-svängen under sommaren. Jag hade exempelvis inte läst Wizards announcement av Commander 2014 förrän idag. Att det skulle bli fem enfärgade lekar och att planeswalkern Teferi, Temporal Archmage även kommer kunna användas som general visste jag, men det var en sak jag hade missat. Det kommer totalt sett fem planeswalkers som kommer kunna användas som generaler, en i varje färg.
Kvar återstår frågan, vilka? Låt oss spekulera. Om jag minns min flavor rätt har Teferi förlorat sin spark, vilket innebär att denna produkt inte tar hänsyn till tidslinjen. Detta öppnar för alla möjliga intressanta möjligheter. Teferi är gammal i gamet - väljer Wizards även att plocka tillbaka gamla godingar som Jaya Ballard, Freyalise och Leshrac? Går de den fega vägen med elfte versionerna av Ajani och Garruk eller plockar de fram en cool doldis som Lord Windgrace?
21/11 får vi svaret. Casualhörnan håller tummarna för pantermannen!
Kvar återstår frågan, vilka? Låt oss spekulera. Om jag minns min flavor rätt har Teferi förlorat sin spark, vilket innebär att denna produkt inte tar hänsyn till tidslinjen. Detta öppnar för alla möjliga intressanta möjligheter. Teferi är gammal i gamet - väljer Wizards även att plocka tillbaka gamla godingar som Jaya Ballard, Freyalise och Leshrac? Går de den fega vägen med elfte versionerna av Ajani och Garruk eller plockar de fram en cool doldis som Lord Windgrace?
21/11 får vi svaret. Casualhörnan håller tummarna för pantermannen!
fredag 5 september 2014
The Pilgrim Challenge
Under sommaren har jag haft fullt upp med familj, arbete, studier och Xbox. Det har inte blivit mycket tid över för Magic, men några Conspiracy-drafter, en prerelease och x antal EDH-kvällar har det åtminstone blivit. Jag har dock varken haft utrymme eller sinnesfrid nog för att skriva på bloggen. I ett försök att kompensera för de senaste månadernas inaktivitet kommer i alla fall här ett inlägg om Pauper. Håll till godo!
Jag och min polare Joakim "Binkabi" Heining hade nyligen en diskussion om M15 i Pauper och vi var överens om att det borde gå att göra något intressant med Heliod's Pilgrim. Dock är det lätt att snacka, så jag utmanade Joakim på att bygga en lek kring kortet och spela den i Pauper-turneringen som skulle hållas 2/9 på CSS i Kalmar. Vi enades om följande kriterier:
Klassikern Empyrial Armor samsades här med nymodigheter som Inferno Fist och den synnerligen otrevliga klockan Curse of the Pierced Heart. Förutom auror och grindiga killar hade Joakim också valt att inkludera formatets bästa brännspells.
Som förväntat hade Joakim konstruerat en stabil och flexibel lek. Något jag dock tyckte var lite förvånande var förekomsten av gamla reliker som just Empyrial Armor och Mistmoon Griffin. Joakim började spela Magic för drygt tre år sedan och jag hade nog inte förväntat mig att han skulle känna till dessa kort. När jag sedan upptäckte att de finns med i Vintage Masters trillade polletten dock ner...
Joakim gick 3-1 och slutade delad 3-4 efter vinst mot Tron, GW Tokens och GW Heroic och förlust mot ännu en Tron.
Joakim Heining - Boros Pilgrim
Varelser (19)
1 Auramancer
3 Aven Riftwatcher
4 Doomed Traveler
4 Heliod's Pilgrim
3 Mistmoon Griffin
4 Squadron Hawk
Övriga spells (21)
1 Bonds of Faith
1 Celestial Flare
4 Chain Lightning
2 Curse of the Pierced Heart
1 Empyrial Armor
1 Faith's Fetters
2 Inferno Fist
4 Lightning Bolt
2 Renewed Faith
3 Staggershock
Länder (20)
3 Boros Guildgate
7 Mountain
10 Plains
Sideboard
2 Celestial Flare
2 Circle of Protection: Red
2 Electrickery
2 Kor Sanctifiers
3 Molten Rain
3 Pyroblast
1 Serrated Arrows
Till skillnad från Joakim, som hittade på en helt ny lek, tog jag en befintlig lektyp och modifierade den efter pilgrimen. Domain är en lek som jag spelat en del i Pauper och känner mig hyfsat hemna med. Eftersom den normalt sett redan har 8 auror i main var det ganska lätt att bara slamma fyra pilgrimer och sedan anpassa lite.
Armadillo Cloak är en av formatets bästa auror. Tidigare har den fått nöja sig med att ligga i brädan, men med fyra veritabla tutors i leken var den given att maindecka. Urstarka Elephant Guide har nyligen blivit legal via Vintage Masters och letade sig även den in i leken som ett enstaka exemplar.
På varelsesidan passade jag på att lägga in Aura Gnarlids, balanserade jämt mot antalet Matca Rioters för att kunna utvärdera kortens spelbarhet gentemot varandra.
Inför turneringen kände jag mig riktigt nöjd med leken. Domain är en av mina favoritlekar i formatet, men online tycker jag alltid att den präglats av en del ganska slumpmässiga creature-val. Jag tycker att min lista bevarar lekens styrkor samtidigt som den via pilgrimen kan fixa manan, skaffa offensiv edge eller i värsta fall bara hämta en cantrip.
Jag gick 3-1 efter vinst mot GW Heroic, UG Infect och gravkombo, samt förlust mot netdeckad Delver enligt standardformulär 1A i sista omgången.
August Undin - Pilgrim Domain
Varelser (18)
3 Aura Gnarlid
4 Heliod's Pilgrim
2 Kor Skyfisher
3 Matca Rioters
2 Qasali Pridemage
4 Wild Nacatl
Övriga spells (22)
4 Abundant Growth
1 Armadillo Cloak
2 Brainstorm
1 Elephant Guide
4 Lightning Bolt
4 Nylea's Presence
4 Tribal Flames
2 Unearth
Länder (20)
4 Evolving Wilds
8 Forest
1 Island
1 Mountain
1 Plains
1 Swamp
4 Terramorphic Expanse
Sideboard
1 Ancient Grudge
1 Armadillo Cloak
2 Doom Blade
2 Electrickery
2 Gorilla Shaman
3 Pyroblast
1 Ray of Revelation
1 Relic of Progenitus
2 Wandering Stream
Både jag och Joakim lyckades ganska bra resultatmässigt, men vilken lek föredrar ni?
Jag och min polare Joakim "Binkabi" Heining hade nyligen en diskussion om M15 i Pauper och vi var överens om att det borde gå att göra något intressant med Heliod's Pilgrim. Dock är det lätt att snacka, så jag utmanade Joakim på att bygga en lek kring kortet och spela den i Pauper-turneringen som skulle hållas 2/9 på CSS i Kalmar. Vi enades om följande kriterier:
- Leken var tvungen att innehålla fyra maindeckade pilgrimer.
- Leken fick inte vara av arketypen GW Hexproof. Detta är det mest uppenbara man kan göra med pilgrimen och ansågs därför som billigt.
- Leken fick maximalt innehålla fyra killar med förmågan hexproof.
Klassikern Empyrial Armor samsades här med nymodigheter som Inferno Fist och den synnerligen otrevliga klockan Curse of the Pierced Heart. Förutom auror och grindiga killar hade Joakim också valt att inkludera formatets bästa brännspells.
Som förväntat hade Joakim konstruerat en stabil och flexibel lek. Något jag dock tyckte var lite förvånande var förekomsten av gamla reliker som just Empyrial Armor och Mistmoon Griffin. Joakim började spela Magic för drygt tre år sedan och jag hade nog inte förväntat mig att han skulle känna till dessa kort. När jag sedan upptäckte att de finns med i Vintage Masters trillade polletten dock ner...
Joakim gick 3-1 och slutade delad 3-4 efter vinst mot Tron, GW Tokens och GW Heroic och förlust mot ännu en Tron.
Joakim Heining - Boros Pilgrim
Varelser (19)
1 Auramancer
3 Aven Riftwatcher
4 Doomed Traveler
4 Heliod's Pilgrim
3 Mistmoon Griffin
4 Squadron Hawk
Övriga spells (21)
1 Bonds of Faith
1 Celestial Flare
4 Chain Lightning
2 Curse of the Pierced Heart
1 Empyrial Armor
1 Faith's Fetters
2 Inferno Fist
4 Lightning Bolt
2 Renewed Faith
3 Staggershock
Länder (20)
3 Boros Guildgate
7 Mountain
10 Plains
Sideboard
2 Celestial Flare
2 Circle of Protection: Red
2 Electrickery
2 Kor Sanctifiers
3 Molten Rain
3 Pyroblast
1 Serrated Arrows
Till skillnad från Joakim, som hittade på en helt ny lek, tog jag en befintlig lektyp och modifierade den efter pilgrimen. Domain är en lek som jag spelat en del i Pauper och känner mig hyfsat hemna med. Eftersom den normalt sett redan har 8 auror i main var det ganska lätt att bara slamma fyra pilgrimer och sedan anpassa lite.
Armadillo Cloak är en av formatets bästa auror. Tidigare har den fått nöja sig med att ligga i brädan, men med fyra veritabla tutors i leken var den given att maindecka. Urstarka Elephant Guide har nyligen blivit legal via Vintage Masters och letade sig även den in i leken som ett enstaka exemplar.
På varelsesidan passade jag på att lägga in Aura Gnarlids, balanserade jämt mot antalet Matca Rioters för att kunna utvärdera kortens spelbarhet gentemot varandra.
Inför turneringen kände jag mig riktigt nöjd med leken. Domain är en av mina favoritlekar i formatet, men online tycker jag alltid att den präglats av en del ganska slumpmässiga creature-val. Jag tycker att min lista bevarar lekens styrkor samtidigt som den via pilgrimen kan fixa manan, skaffa offensiv edge eller i värsta fall bara hämta en cantrip.
Jag gick 3-1 efter vinst mot GW Heroic, UG Infect och gravkombo, samt förlust mot netdeckad Delver enligt standardformulär 1A i sista omgången.
August Undin - Pilgrim Domain
Varelser (18)
3 Aura Gnarlid
4 Heliod's Pilgrim
2 Kor Skyfisher
3 Matca Rioters
2 Qasali Pridemage
4 Wild Nacatl
Övriga spells (22)
4 Abundant Growth
1 Armadillo Cloak
2 Brainstorm
1 Elephant Guide
4 Lightning Bolt
4 Nylea's Presence
4 Tribal Flames
2 Unearth
Länder (20)
4 Evolving Wilds
8 Forest
1 Island
1 Mountain
1 Plains
1 Swamp
4 Terramorphic Expanse
Sideboard
1 Ancient Grudge
1 Armadillo Cloak
2 Doom Blade
2 Electrickery
2 Gorilla Shaman
3 Pyroblast
1 Ray of Revelation
1 Relic of Progenitus
2 Wandering Stream
Både jag och Joakim lyckades ganska bra resultatmässigt, men vilken lek föredrar ni?
onsdag 13 augusti 2014
Interview with John Avon
Well guys, here it is, my interview with the great John Avon. Due to John's health condition, he doesn't usually do interviews anymore, so this is truly an exclusive. I really hope you'll enjoy it! :)
The official Swedish version is found on www.svenskamagic.com .
INTERVIEW WITH JOHN AVON
August: Hello, John. On behalf of the Scandinavian Magic the Gathering community I'd like to thank you for this opportunity. Your art is very popular over here and it is indeed an honor!
John Avon: I am honored that my work is popular. :)
Au: We are very familiar with your art and name, but how would you choose to present yourself? Who is John Avon?
JA: I am just a normal person, who happens to do a rather unusual job. I am a 'working' artist, who needs to support a family that includes two teenage sons. For me, my typical day does certainly include trying to produce another painting, to a high standard, but also the need to earn enough to pay for our house and living needs. I think sometimes people have a romantic notion of artists who just live to work. This will be true for some, but in my world, yes the artwork is very important, but I also need to keep another eye on all the other aspects of being a human being. Only in recent years have I been able to earn a decent amount from my art as fees can often be quite low. Also my technique is very detailed, so each painting takes a long time!
For most of my life, I have had the health condition Chronic Fatigue Syndrome (basically I am tired much of the day) and my immune system is not quite as good as it might be! However I have had huge amounts of determination and just keep going! As I accept what I have, it has been my greatest teacher and I have learned so much about health and psychology, simply as I had no choice. So much of my day is also about trying to pace myself and keep an eye on stress.
For most of my life, I have had the health condition Chronic Fatigue Syndrome (basically I am tired much of the day) and my immune system is not quite as good as it might be! However I have had huge amounts of determination and just keep going! As I accept what I have, it has been my greatest teacher and I have learned so much about health and psychology, simply as I had no choice. So much of my day is also about trying to pace myself and keep an eye on stress.
Au: When I wrote the questions for this interview, I wasn't aware of your health condition. Suddenly I see your career and extensive body of work in a whole new light. I find your story truly inspiring! It's comforting that one could face such challenges and still succeed.
JA: I have recently been very honest about my health problems and moved more from seeing it as 'wrong' to 'acceptance of what is' and trying to work with what I have as opposed to what I have not. We live in a compare and contrast world where men need to be big and strong. I am big and tired, so it's easy for me to be ashamed. BUT, and this is a HUGE 'but', as I have achieved so much in my life, I have noticed over the years that people find me inspiring. I now see that it is because I just 'keep going' and any kind of 'giving up' is not an option. As by 'working' and in my case 'creating' you heal anyway. Though it is great to achieve and I am lucky to have done what I have done, it is the life lessons you learn on the way, that you can share with others- these are the most satisfying. For everyone has some form of suffering in their lives and we all have a choice to grow or sink. I have had times when I can't bare how I physically feel but I have always come back stronger and wiser. Then I can help others even more- as I have been there myself.
Au: I find it very admirable how openly you talk about this. Thank you for sharing that with us.
Let's start at the beginning. Like most other children you drew and painted, but somehow you moved on to become a professional artist. In the biography on your website, you describe the support you had from adults in your life. How important is the support of parents, teachers and the like to the creativity of a child?
JA: My parents always encouraged me to do what was right- for ‘me’, as opposed to naturally assuming I would follow my dad and his building company. I was lucky, as being a very creative child, though this was the early 60s, I was largely left to my own thing. Even when playing in rock bands, my dad would lend me his van and they would come to my gigs (even if it was way too loud for them). Basically my parents always showed interest in my art and have been proud all along the way. Though my dad has been dead for many years, I know he would be very proud at the recent success of my book campaign on Kickstarter “Journeys To Somewhere Else” celebrating 30 years of my artwork. They certainly gave me the wings to fly! I have also had the good fortune of great art teachers, who were very positive and inspiring- helping me through so much early doubt and insecurity.
Au: Your Kickstarter campaign exceeded it's goal by 66 000 pounds. A huge success, wouldn't you say?
JA: The Kickstarter campaign for my book was an amazing and equally exhausting experience. I only could have done this with my incredible friend and agent Guy Coulson. It is every artist's dream to have a collected works book and it will be so incredible to share 30 years of my art. For me it will be the closing of a chapter in my life, as another one opens. I feel the best is still to come and I look forward to the next 30 years. :)
Au: So do I!
Recently, the final chapter in another book ended, as the world saw the passing of H.R. Giger. As a fantasy artist, what's your view of his work?
JA: I love Giger! Got his first art book about the drawings from Alien and a real inspiration. I love his sense of threat and danger, but beauty and classical form. Ok, some of the symbolism is rather odd, but a great man.
Au: Early in your career, you painted book covers for world famous authors such as Terry Pratchett and Stephen King. Can you tell us more about these particular commissions?
JA: When I got the call to illustrate Terry Pratchett, I had not even heard of him! My friends seemed very impressed, but to me it was just another job- I just got paid a tiny bit more. Illustrating for Stephen King and Arthur C. Clarke, was VERY exciting as I was a big fan of both authors. It was also terrifying as suddenly the pressure was even higher to perform ‘even higher’. For me, the more successful I have become, the more expectation has risen, and it’s tough to work in your top 5% of ability. They say, your only as good as your last job, and in many ways it’s true. To this day, I am always afraid of failure and am driven to push even harder- rather a challenge with my health being not ideal. :/
Au: When I started playing Magic back in 1994, the artwork was what caught my attention. Through the last 20 years, Magic has become huge and it now has millions of players across the world. The game mechanics obviously have a great part in this, but do you think the artwork has played an important role in Magic's success?
JA: Yes 100% the artwork for Magic is very very important. Even players who are not interested in the art, will be affected on a sub-concious level. Having attractive exciting imagery on anything, just helps you to feel good. And if you feel good you are happier. For me Magic the Gathering has been “magic” as it’s been steady work for over 18 years (very rare in my world) and made me so many friends. Really amazing!
Au: Since Mirage, you've done about 350 cards. This does not only make you the most productive MtG artist alongside Kev Walker, but also means you've had a long and prosperous collaboration with Wizards of the Coast. Like you said, you've been working with the game for over 18 years. How would you describe your relationship with Magic?
JA: My relationship with MtG has always been based on being professional and doing what is needed of me. I see my role as an illustrator as a ‘problem solver’ to my clients. My skills are ‘used’ and as a commercial artist, I give the clients what they need- with minimum amounts of fuss and always on time. So it's all about being professional and easy to work with. There will be 1000’s of artists who will be technically better than me or more creative, however it is also your ability to ‘deliver on time’ or you just won't be used again.
Au: That's very humble of you. :)
You've done more land cards than any other MtG artist and I think most players associate your name with atmospheric environments, bathing in light. When did you start painting environments? Do you consider environments to be your greatest strength?
You've done more land cards than any other MtG artist and I think most players associate your name with atmospheric environments, bathing in light. When did you start painting environments? Do you consider environments to be your greatest strength?
JA: When Sue-Anne Harkey (the art director at the time) came to England to recruit some new artists, I had done wall to wall book covers of faces and figures. She simply asked what I would like to do, so I just said ‘errr landscapes?’ and that then set the mould for years to come. Also I can lose myself in a landscape and it’s more involving for me. Regarding lighting- this is the key to get mood. Some artists rely on detail, I rely on lighting and over years just learned more about how to do this!
Au: Some land cards, such as Urborg, Tomb of Yawgmoth and the Unhinged basic land cards, are very popular among players. Do you have any favorites among the land cards you've done?
JA: I always say “Return to Ravnica Forest” or really any of the Ravnica art. Buildings are very tough to get right- all that perspective is a nightmare, but I trained in architecture, so luckily its an area I understand.
Au: To be honest - up until now, I've never REALLY looked at that Forest. When I think about it though, that tranquil garden and skyline obscured by a green mist pierced by yellow light is quite representative of your work with Magic.
To me, the aforementioned light is a key element in your paintings. How do you consider the function of light in your art?
JA: Well- Light = the sun = life!
Au: Why is Mirrodin your favorite expansion?
JA: Actually Mirrodin was a dream, less hard than Ravnica, but it was just down to the fluid nature of the marks. If you look at my Mirrodin trees for example, the shapes are very fluid and organic. This made it easier for me to draw, meaning easier to invent. I just love getting lost with my pencil and making organic marks!
Au: Question from my wife "Aside from the various worlds of Magic, what fantasy world would you most likely be a resident of?"
JA: Put me on a spaceship like ‘The Enterprise’ in Star Trek, for an evening, and I will be a happy man.
Au: You have described music as your greatest hobby, and apart from being a renowned fantasy artist, you also write music. What kind(s) of music do you play?
JA: I grew up playing rock and blues guitar. My heroes were Gary Moore, Santana and David Gilmore. But I never played covers, always wrote my own music and had a fountain of ideas always zooming through my head. Like all teenage kids, I wanted to be a rock star and though at college I played in a great pro-rock band, I just did not have the energy to do both. I still look back on my days doing gig’s as very exciting and being onstage with you mates was a real buzz! These days I mostly record ambient sound track music and use keyboards, with the odd guitar bit. Just wish I had more damn time!
Au: Don't we all!
To me, all creative disciplines are connected somehow. Do you experience any connection between your art and your music?
JA: Certainly. Art and music all come from the same source. And actually music moves me in ways art never does, as it seems to connect with my emotions in a far deeper way. Yes I love art, but music always goes far far deeper and I always love discovering new bands or composers.
Au: Music is extremely important to me too.
Thank you so much for the interview, John. We'll be looking forward to those next 30 years!
Au: Music is extremely important to me too.
Thank you so much for the interview, John. We'll be looking forward to those next 30 years!
***
I invited a couple of John's colleagues to share their thoughts on John and his work, and they certainly had some great things to say!
Peter Mohrbacher:
John's been a great inspiration over the years. I feel like the attention he's put into his body of work has set the bar for a lot of Magic artists, myself included. The careful balance of elements and colors he's put into his compositions have created something to aspire to. His paintings feel like complete, real worlds and that's something I hope to achieve with my own work someday.
Adam Paquette:
One of the best things about going as a guest to Magic events when you are a ‘land card artist’ is the inevitable comment from a player: “I love this card you did! It’s almost as good as a John Avon!”. No doubt I will continue to hear this for many years into the future, as illustrators like John possess those qualities of consistency and perseverence that elevate their work to notoriety, and enable it to continue evolving and improving indefinitely. When John transitioned from traditional to digital media, and embraced it, he was an inspiration to a generation of younger illustrators yet to feel validated in pursuing such a precocious young painting medium. His work continues to grow and flourish, and his popularity amongst the players is legendary. I’m grateful to follow in the footsteps of such a great artist, and I hope that the paths he paints through mountains and plains, torturous valleys and verdant forests - join up with mine somewhere along the way, and mine to the illustrators that are just beginning their own journey, in a long and unbroken trail of inspiration from horizon to endless horizon. Thanks for blazing the trail, John!
Special thanks to Adam and Peter for their contributions, and a very special thanks to Cate Coggins, for being generally awesome. :)
***
Special thanks to Adam and Peter for their contributions, and a very special thanks to Cate Coggins, for being generally awesome. :)
måndag 19 maj 2014
Diffust tema i nästa block
Idag tillkännagav Wizards att höstens nya set blir Khans of Tarkir. Det bär av till planeswalkern Sarkhan Vols hemvärld, en ogästvänlig plats där krigsherrar styr och drakarna är utdöda. Av de två illustrationer som visats upp såhär långt har Tarkir ett mongoliskt tema.
Khans of Tarkir är skapat av samma team som gjorde Innistrad och Theros, och vi kan alltså förvänta oss ett block där flavorn prioriterats. Mongoler är dock ett tema som inte alls har samma populärkulturella anknytning som gotisk skräck eller grekisk mytologi, och jag vet inte riktigt vad jag ska tro. Vi får snällt vänta till setet släpps i slutet av september, och jag lämnar därmed över ordet till Christer Sjögren.
Khans of Tarkir är skapat av samma team som gjorde Innistrad och Theros, och vi kan alltså förvänta oss ett block där flavorn prioriterats. Mongoler är dock ett tema som inte alls har samma populärkulturella anknytning som gotisk skräck eller grekisk mytologi, och jag vet inte riktigt vad jag ska tro. Vi får snällt vänta till setet släpps i slutet av september, och jag lämnar därmed över ordet till Christer Sjögren.
tisdag 13 maj 2014
Halvsäsongsfinal på CSS
I söndags var det halvsäsongsfinal i föreningens interna liga. En åtråvärd direktkvalificering till finalen stod på spel, men trots detta var vi ganska få på plats (skärpning, Kalmar!).
Halvårsfinalen spelades i Modern och Theros block constructed - ett format jag känner väl och ett jag inte spelat alls. Jag föredrar förstås att bygga mina egna lekar, men med ett format man inte kan ligger det nära till hands att vara lat och netdecka. Efter att ha snokat runt lite på moderskeppets "Decks of the week" upptäckte jag dock att min Standard-lek (Heroic red) kunde spelas i block cirka 50% intakt.
Listan jag spelade i blockdelen av turneringen såg ut som följer:
RED DECK WINS
4 Akroan Crusader
4 Arena Athlete
4 Everflame Eidolon
3 Fanatic of Mogis
4 Minotaur Skullcleaver
1 Purphoros, God of the Forge
3 Satyr Hoplite
1 Satyr Nyx-Smith
4 Dragon Mantle
4 Lightning Strike
2 Rouse the Mob
2 Searing Blood
3 Titan's Strength
20 Mountain
1 Nykthos, Shrine to Nyx
Sideboard
1 Coordinated Assault
2 Fated Conflagration
4 Firedrinker Satyr
3 Peak Eruption
3 Reckless Reveler
2 Searing Blood
En rak röd aggro med Crusader som fixstjärna. Fanatic of Mogis toppar kurvan tillsammans med en ensam Purphoros, som finns med som joker och kan locka motståndaren till dåliga sideboard-beslut. Till skillnad från lekarna på Modo hade jag valt att förpassa Firedrinker Satyr till brädan, vilket snart skulle visa sig vara ett klokt beslut.
Jag inledde svagt med 0-2 mot Joakim "Binkabi" Heining som spelade den WBG med Ashen Rider, Whip of Erebos, etcetera, som är så vanlig online. Första duellen floodade jag och sprang in i en mur av Courser of Kruphix. Andra duellen drabbades jag av manatorsk och hade inte tillräckligt många billiga drops för att kunna sätta något tryck. Inte mycket att göra.
I andra omgången mötte jag Robin "Rawbean" Karlsson som spelade white weenie. Det blev en jämn och spännande match som slutade 2-1 till min favör. I avgörande duellen kunde jag med hjälp av Nykthos spela ut Fanatic of Mogis två rundor i rad för sammanlagt 15 damage. Flyt.
Tredje matchen mötte jag andra brodern Karlsson, Rasmus, som spelade UR kontroll med Spellheart Chimera och Prognostic Sphinx som wincons. Rasmus hade ganska bra förutsättningar mot min lek med exempelvis Anger of the Gods i main, men i slutändan var det för svårt för min motståndare att stabilisera i tid och jag kunde vinna 2-1.
Med totalt 2-1 i blockdelen var det dags att spela Modern. Jag har nyligen sålt av mina dyraste Modern-kort till följd av dålig ekonomi, och följaktligen hade jag bestämt mig för att låna en lek. Jag visste sen tidigare att Alex "makie91" Poon satt på lejonparten av korten till Jund, och han hade generöst nog lånat mig denna bas. Jag hade sedan kompletterat med goyfar från Martin "Glueball" Thernlund, pulsar från Heining, ett tiotal kort från min egen samling och några enstaka kort från andra kalmariter. Till slut hade jag en ganska hyfsad Jund.
BORROWER'S JUND
4 Dark Confidant
2 Grim Lavamancer
1 Huntmaster of the Fells
2 Scavenging Ooze
4 Tarmogoyf
1 Thrun, the Last Troll
2 Abrupt Decay
2 Blightning
4 Inquisition of Kozilek
4 Lightning Bolt
2 Maelstrom Pulse
1 Seal of Fire
2 Terminate
2 Thoughtseize
1 Garruk Wildspeaker
2 Liliana of the Veil
4 Blackcleave Cliffs
1 Blood Crypt
1 Fire-Lit Thicket
1 Forest
2 Marsh Flats
1 Mountain
2 Overgrown Tomb
3 Raging Ravine
1 Stomping Ground
2 Treetop Village
1 Twilight Mire
4 Verdant Catacombs
1 Swamp
Sideboard
2 Ancient Grudge
2 Anger of the Gods
1 Creeping Corrosion
1 Dismember
3 Fulminator Mage
2 Obstinate Baloth
2 Rakdos Charm
1 Sowing Salt
1 Thrun, the Last Troll
En relativt klassisk lista, fast med några undantag. Dels spelade jag några kort som numera är ganska ovanliga i Jund, men som jag trodde skulle vara bra i metat. Exempel är Grim Lavamancer och Seal of Fire, kort som är starka mot de Delvers, Cliques och dylikt som jag förväntade mig att möta (den sistnämnda boostar dessutom goyf). Dels hade jag bara tillgång till 2 Liliana och inga Pyromaster överhuvudtaget, och jag spelade därför det lite slumpmässiga utfyllnadskortet Garruk Wildspeaker.
Jag slutade 2-1 i Modern efter förlust 1-2 mot Heining, som spelade UR Delver med Young Pyromancer. Egentligen var det en bra matchup och jag inledde med att vinna en duell. Därefter märktes min brist på rutin med leken och efter lite tvivelaktigt spel från min sida kunde Joakim vinna andra duellen via Batterskull. Avgörande duellen mullade jag och stannade därefter på ett land. Trots att jag kunde avväpna min motståndare med 2 Inquisition tog det för lång tid innan jag drog mitt andra land, vilket dessutom var en Ravine (suck).
Avslutningsvis måste jag säga att Jund är en mycket trevlig lek som trots den absurda prislappen är ett vettigt alternativ i formatet. Framför allt har jag verkligen underskattat Liliana of the Veil, ett kort som är helt fantastiskt så länge man sitter på rätt sida av bordet.
Halvårsfinalen vanns för övrigt av Kalle Samuelsson. Grattis, Kalle! Även ett stort tack till Ax, Martin, Joakim, Davidh och Fredrik som lånade ut kort.
Halvårsfinalen spelades i Modern och Theros block constructed - ett format jag känner väl och ett jag inte spelat alls. Jag föredrar förstås att bygga mina egna lekar, men med ett format man inte kan ligger det nära till hands att vara lat och netdecka. Efter att ha snokat runt lite på moderskeppets "Decks of the week" upptäckte jag dock att min Standard-lek (Heroic red) kunde spelas i block cirka 50% intakt.
Listan jag spelade i blockdelen av turneringen såg ut som följer:
RED DECK WINS
4 Akroan Crusader
4 Arena Athlete
4 Everflame Eidolon
3 Fanatic of Mogis
4 Minotaur Skullcleaver
1 Purphoros, God of the Forge
3 Satyr Hoplite
1 Satyr Nyx-Smith
4 Dragon Mantle
4 Lightning Strike
2 Rouse the Mob
2 Searing Blood
3 Titan's Strength
20 Mountain
1 Nykthos, Shrine to Nyx
Sideboard
1 Coordinated Assault
2 Fated Conflagration
4 Firedrinker Satyr
3 Peak Eruption
3 Reckless Reveler
2 Searing Blood
En rak röd aggro med Crusader som fixstjärna. Fanatic of Mogis toppar kurvan tillsammans med en ensam Purphoros, som finns med som joker och kan locka motståndaren till dåliga sideboard-beslut. Till skillnad från lekarna på Modo hade jag valt att förpassa Firedrinker Satyr till brädan, vilket snart skulle visa sig vara ett klokt beslut.
Jag inledde svagt med 0-2 mot Joakim "Binkabi" Heining som spelade den WBG med Ashen Rider, Whip of Erebos, etcetera, som är så vanlig online. Första duellen floodade jag och sprang in i en mur av Courser of Kruphix. Andra duellen drabbades jag av manatorsk och hade inte tillräckligt många billiga drops för att kunna sätta något tryck. Inte mycket att göra.
I andra omgången mötte jag Robin "Rawbean" Karlsson som spelade white weenie. Det blev en jämn och spännande match som slutade 2-1 till min favör. I avgörande duellen kunde jag med hjälp av Nykthos spela ut Fanatic of Mogis två rundor i rad för sammanlagt 15 damage. Flyt.
Tredje matchen mötte jag andra brodern Karlsson, Rasmus, som spelade UR kontroll med Spellheart Chimera och Prognostic Sphinx som wincons. Rasmus hade ganska bra förutsättningar mot min lek med exempelvis Anger of the Gods i main, men i slutändan var det för svårt för min motståndare att stabilisera i tid och jag kunde vinna 2-1.
Med totalt 2-1 i blockdelen var det dags att spela Modern. Jag har nyligen sålt av mina dyraste Modern-kort till följd av dålig ekonomi, och följaktligen hade jag bestämt mig för att låna en lek. Jag visste sen tidigare att Alex "makie91" Poon satt på lejonparten av korten till Jund, och han hade generöst nog lånat mig denna bas. Jag hade sedan kompletterat med goyfar från Martin "Glueball" Thernlund, pulsar från Heining, ett tiotal kort från min egen samling och några enstaka kort från andra kalmariter. Till slut hade jag en ganska hyfsad Jund.
BORROWER'S JUND
4 Dark Confidant
2 Grim Lavamancer
1 Huntmaster of the Fells
2 Scavenging Ooze
4 Tarmogoyf
1 Thrun, the Last Troll
2 Abrupt Decay
2 Blightning
4 Inquisition of Kozilek
4 Lightning Bolt
2 Maelstrom Pulse
1 Seal of Fire
2 Terminate
2 Thoughtseize
1 Garruk Wildspeaker
2 Liliana of the Veil
4 Blackcleave Cliffs
1 Blood Crypt
1 Fire-Lit Thicket
1 Forest
2 Marsh Flats
1 Mountain
2 Overgrown Tomb
3 Raging Ravine
1 Stomping Ground
2 Treetop Village
1 Twilight Mire
4 Verdant Catacombs
1 Swamp
Sideboard
2 Ancient Grudge
2 Anger of the Gods
1 Creeping Corrosion
1 Dismember
3 Fulminator Mage
2 Obstinate Baloth
2 Rakdos Charm
1 Sowing Salt
1 Thrun, the Last Troll
En relativt klassisk lista, fast med några undantag. Dels spelade jag några kort som numera är ganska ovanliga i Jund, men som jag trodde skulle vara bra i metat. Exempel är Grim Lavamancer och Seal of Fire, kort som är starka mot de Delvers, Cliques och dylikt som jag förväntade mig att möta (den sistnämnda boostar dessutom goyf). Dels hade jag bara tillgång till 2 Liliana och inga Pyromaster överhuvudtaget, och jag spelade därför det lite slumpmässiga utfyllnadskortet Garruk Wildspeaker.
Jag slutade 2-1 i Modern efter förlust 1-2 mot Heining, som spelade UR Delver med Young Pyromancer. Egentligen var det en bra matchup och jag inledde med att vinna en duell. Därefter märktes min brist på rutin med leken och efter lite tvivelaktigt spel från min sida kunde Joakim vinna andra duellen via Batterskull. Avgörande duellen mullade jag och stannade därefter på ett land. Trots att jag kunde avväpna min motståndare med 2 Inquisition tog det för lång tid innan jag drog mitt andra land, vilket dessutom var en Ravine (suck).
Avslutningsvis måste jag säga att Jund är en mycket trevlig lek som trots den absurda prislappen är ett vettigt alternativ i formatet. Framför allt har jag verkligen underskattat Liliana of the Veil, ett kort som är helt fantastiskt så länge man sitter på rätt sida av bordet.
Halvårsfinalen vanns för övrigt av Kalle Samuelsson. Grattis, Kalle! Även ett stort tack till Ax, Martin, Joakim, Davidh och Fredrik som lånade ut kort.
torsdag 27 mars 2014
Pauper på CSS 25/3
I tisdags spelades den månatliga Pauper-turneringen på CSS där tretton spelare möttes i fyra rundor swiss. Här kommer en kort rapport samt en presentation av top 4.
Jag hade egentligen tänkt att bjuda på lite bilder, men vår gamla kamera har tyvärr gett upp så det får lov att gå ändå!
På första plats hittar vi även denna gång Robin "Rawbean" Karlsson som smått sensationellt vunnit samtliga tre turneringar i år med samma lek. Vi snackar Stompy, monogrön aggro. Denna lektyp spelades av ytterligare en spelare detta tillfälle, men Robins rutin med leken gav ännu ett 4-0-resultat medan den andra spelaren gick 2-2.
Robin har knappt modifierat listan sedan förra gången, men varför laga något som inte är trasigt? Hursomhelst ett stort grattis till din imponerande hattrick, Robin!
1:a plats - Robin Karlsson
Varelser (26)
2 Nest Invader
4 Nettle Sentinel
4 Quirion Ranger
3 River Boa
2 Scattershot Archer
3 Silhana Ledgewalker
4 Skarrgan Pit-Skulk
4 Young Wolf
Övriga spells (18)
2 Bonesplitter
2 Gather Courage
3 Groundswell
3 Hunger of the Howlpack
4 Rancor
4 Vines of Vastwood
Länder (16)
16 Forest
Sideboard
2 Brindle Boar
4 Fog
3 Gleeful Sabotage
3 Hornet Sting
2 Scattershot Archer
1 Thermokarst
På andra plats hittar vi liksom förra gången David "duddelutten" Calås. David hade valt att spela monoblå Delver, leken som utgör cirka 50% av metat på Magic online.
En intressant detalj är att David saknade vissa staples, som exempelvis Daze, och därför valde att spela singlar av mer eller mindre obskyra bilder. Det outgrundliga valet att ha ett cycling-land i brädan kan vi endast spekulera kring.
2:a plats - David Calås
Varelser (21)
4 Delver of Secrets
2 Frostburn Weird
4 Ninja of the Deep Hours
4 Cloud of Faeries
4 Spellstutter Sprite
2 Spire Golem
1 Stormbound Geist
Övriga spells (22)
2 Bonesplitter
4 Counterspell
1 Deprive
2 Exclude
1 Gush
1 Mutagenic Growth
4 Ponder
3 Preordain
1 Prohibit
1 Repulse
2 Snap
Länder (17)
17 Island
Sideboard
2 Curfew
2 Dispel
4 Hydroblast
1 Lonely Sandbar
1 Ray of Command
2 Serrated Arrows
3 Vapor Snag
Tredjeplatsen togs hem av ännu en monoblå Delver-lista. Så otroligt fascinerande och spännande för oss alla...
3:e plats - Davidh Gunnarsson
Varelser (20)
4 Delver of Secrets
4 Ninja of the Deep Hours
4 Cloud of Faeries
4 Spellstutter Sprite
4 Spire Golem
Övriga spells (23)
3 Brainstorm
4 Counterspell
2 Daze
2 Deprive
2 Exclude
2 Gush
3 Ponder
3 Preordain
2 Vapor Snag
Länder (17)
17 Islands
Sideboard
2 Annul
1 Coral Net
2 Dispel
2 Frostburn Weird
4 Hydroblast
2 Serrated Arrows
2 Stormbound Geist
På fjärde plats finner vi min lek, händelsevis den enda listan i topp 4 som inte var netdeckad. Jag spelade monosvart sacrifice, en otroligt rolig aggrolek som kretsar kring olika synnergier uppbyggda kring fixstjärnorna Bloodthrone Vampire och Carrion Feeder. Leken är ytterst svårslagen i utnötningskrig och äter de flesta andra aggrolekar till frukost.
Jag vann tre av mina matcher med 2-0 och förlorade 0-2 mot Calås Delver. Det visade sig att Echoing Decay är ytterst dålig på att döda Spire Golems, och vad spelar det för roll att David bara hade två i leken när han drog dem bägge våra dueller?
Tro dock inte att jag misströstar över mitt resultat. Leken presterade fint sin första turnering och belönades dessutom med juryns pris för mest originella lek. :)
4:e plats - August Undin
Varelser (20)
2 Bloodhunter Bat
4 Bloodthrone Vampire
2 Cadaver Imp
3 Carrion Feeder
3 Chittering Rats
3 Festering Newt
3 Perilous Myr
Övriga spells (19)
3 Altar's Reap
2 Echoing Decay
2 Geth's Verdict
2 Predator's Gambit
1 Snuff Out
2 Tragic Slip
4 Undying Evil
3 Unearth
Länder (21)
2 Barren Moor
19 Swamp
Sideboard
2 Blind Zealot
1 Geth's Verdict
3 Icequake
4 Liliana's Specter
3 Pharika's Cure
2 Sylvok Lifestaff
Nästa turnering är 22/4. Kanske ses vi då?
tisdag 4 mars 2014
Nevinyrral's Disk
Det var ett tag sen sist, men här kommer Yvonne "Kultist" Undin med ännu en mästerlig humortolkning!
måndag 24 februari 2014
Magic på CalCon XX
Jag och Joakim "Binkabi" Heining var Magic-arrangörer på årets upplaga av CalCon, vårt lokala spelkonvent. Det är ett mycket trevligt konvent där Magic alltid har vart ett självklart men samtidigt ganska litet inslag. Jag och Joakim klev in som ansvariga med ambitionen att ändra på detta.
Fredagen inleddes med Sealed, Pauper och IPA-draft. Själv hade jag inga arrangemang på fredagen utan kunde delta i Pauper, där jag och min White weenie slutade 2:a efter förlust mot monoblå Delver i finalen.
Rawbean, Teddymannen, mfl spelar Sealed. |
"Don't mind if I do…" |
Olauswormius, Kungfuyoda, Persephone och sebas3n. |
Efter en lång och händelserik match lyckades Sandra "Persephone" Lundholm plocka hem titeln som årets EDH-mästarinna. Grattis!
Persephone smider sina listiga planer. |
onsdag 19 februari 2014
Pauper på CSS 18/2
Vid årsskiftet tog jag över som formatansvarig för Pauper i CSS-Magic. Igår, tisdagen 18/2, spelades månadens turnering. Tretton spelare hade kommit ner till lokalen för att vända commons. På plats var även bröderna Fröberg som intressant nog valde att spela Legacy med varandra istället för att delta.
Fyra rundor swiss spelades. Vann gjorde Robin "Rawbean" Karlsson och hans Stompy, precis som i januari månads turnering. Robin tyckte själv att hans motståndare drog dåligt och mullade mycket, men ärligt talat kan det inte vara någon tillfällighet att han vinner för andra gången i rad. Grattis, Robin!
Värt att notera är det originella tilltaget att spela Nest Invader i leken.
1:a plats - Robin Karlsson
Varelser (26)
2 Nest Invader
4 Nettle Sentinel
4 Quirion Ranger
3 River Boa
2 Scattershot Archer
3 Silhana Ledgewalker
4 Skarrgan Pit-Skulk
4 Young Wolf
Övriga spells (18)
2 Bonesplitter
2 Gather Courage
3 Groundswell
3 Hunger of the Howlpack
4 Rancor
4 Vines of Vastwood
Länder (16)
16 Forest
Sideboard
2 Brindle Boar
4 Fog
3 Gleeful Sabotage
4 Hornet Sting
2 Scattershot Archer
Förra årets CSS-mästare David "duddelutten" Calås placerade sig på andra plats med sin UR Delver. Kalas, som han kallas på Game i Kalmar, vågade inte möta Robin i finalen utan kom med någon diffus förklaring om att han måste iväg för att träffa sin flickvän. Finalen drawades, men Robin vann på bättre tie breakers.
Davids lista såg ut ungefär som man kan förvänta sig. Liksom många andra verkade han vara förberedd på att möta Affinity, en lek som inte syntes till alls denna gång.
2:a plats - David Calås
Varelser (12)
4 Delver of Secrets
4 Mulldrifter
4 Sea Gate Oracle
Övriga spells (26)
1 Burst Lightning
4 Compulsive Research
4 Counterspell
1 Deprive
1 Electrostatic Bolt
2 Exclude
4 Firebolt
4 Flame Slash
2 Ponder
3 Preordain
Länder (22)
10 Island
4 Izzet Boilerworks
3 Izzet Guildgate
5 Mountain
Sideboard
2 Curfew
1 Dispel
2 Gorilla Shaman
4 Hydroblast
4 Pyroblast
2 Spell Pierce
Tredje platsen plockades hem av undertecknad som för första gången spelade White weenie i Pauper. Jag förlorade 1-2 mot Robin och vann övriga matcher med 2-0.
Det finns mycket att säga om leken, men i nuläget nöjer jag mig med att säga att White weenie är en förvånansvärt stark lek som jag säkerligen kommer återvända till på Casualhörnan framöver.
3:e plats - August Undin
Varelser (28)
4 Doomed Traveler
2 Guardian of the Guildpact
4 Icatian Javelineers
4 Kor Skyfisher
4 Leonin Skyhunter
4 Razor Golem
4 Squadron Hawk
2 Suture Priest
Övriga spells (10)
3 Bonesplitter
4 Journey to Nowhere
3 Sunlance
Länder (22)
22 Plains
Sideboard
2 Celestial Flare
2 Kor Sanctifiers
2 Obsidian Acolyte
3 Prismatic Strands
2 Rune of Protection: Red
2 Standard Bearer
2 Suture Priest
Den lokala veteranen Josef "kungfuyoda" Algotsson placerade sig fyra. Josef spelade Tron, en lek som fått ett rejält uppsving på Magic online på sistone.
4:e plats - Josef Algotsson
Varelser (12)
3 Fangren Marauder
4 Mulldrifter
4 Sea Gate Oracle
1 Ulamog's Crusher
Övriga spells (32)
4 Ancient Stirrings
4 Chromatic Sphere
4 Chromatic Star
4 Expedition Map
4 Firebolt
2 Flame Slash
2 Lightning Bolt
2 Preordain
4 Prophetic Prism
2 Rolling Thunder
Länder (16)
1 Haunted Fengraf
1 Khalni Garden
2 Shimmering Grotto
4 Urza's Mine
4 Urza's Power Plant
4 Urza's Tower
Sideboard
2 Ancient Grudge
3 Circle of Protection: Green
3 Circle of Protection: Red
2 Hydroblast
3 Pyroblast
2 Ray of Revelation
Innan jag avrundar vill jag även nämna att priset för mest originella lek tilldelades vår allas egen Joakim "Binkabi" Heining och hans grönvita funguslek. Snyggt jobbat!
Jag återvänder snart med rapport från årets CalCon. :)
Fyra rundor swiss spelades. Vann gjorde Robin "Rawbean" Karlsson och hans Stompy, precis som i januari månads turnering. Robin tyckte själv att hans motståndare drog dåligt och mullade mycket, men ärligt talat kan det inte vara någon tillfällighet att han vinner för andra gången i rad. Grattis, Robin!
Värt att notera är det originella tilltaget att spela Nest Invader i leken.
1:a plats - Robin Karlsson
Varelser (26)
2 Nest Invader
4 Nettle Sentinel
4 Quirion Ranger
3 River Boa
2 Scattershot Archer
3 Silhana Ledgewalker
4 Skarrgan Pit-Skulk
4 Young Wolf
Övriga spells (18)
2 Bonesplitter
2 Gather Courage
3 Groundswell
3 Hunger of the Howlpack
4 Rancor
4 Vines of Vastwood
Länder (16)
16 Forest
Sideboard
2 Brindle Boar
4 Fog
3 Gleeful Sabotage
4 Hornet Sting
2 Scattershot Archer
Förra årets CSS-mästare David "duddelutten" Calås placerade sig på andra plats med sin UR Delver. Kalas, som han kallas på Game i Kalmar, vågade inte möta Robin i finalen utan kom med någon diffus förklaring om att han måste iväg för att träffa sin flickvän. Finalen drawades, men Robin vann på bättre tie breakers.
Davids lista såg ut ungefär som man kan förvänta sig. Liksom många andra verkade han vara förberedd på att möta Affinity, en lek som inte syntes till alls denna gång.
2:a plats - David Calås
Varelser (12)
4 Delver of Secrets
4 Mulldrifter
4 Sea Gate Oracle
Övriga spells (26)
1 Burst Lightning
4 Compulsive Research
4 Counterspell
1 Deprive
1 Electrostatic Bolt
2 Exclude
4 Firebolt
4 Flame Slash
2 Ponder
3 Preordain
Länder (22)
10 Island
4 Izzet Boilerworks
3 Izzet Guildgate
5 Mountain
Sideboard
2 Curfew
1 Dispel
2 Gorilla Shaman
4 Hydroblast
4 Pyroblast
2 Spell Pierce
Tredje platsen plockades hem av undertecknad som för första gången spelade White weenie i Pauper. Jag förlorade 1-2 mot Robin och vann övriga matcher med 2-0.
Det finns mycket att säga om leken, men i nuläget nöjer jag mig med att säga att White weenie är en förvånansvärt stark lek som jag säkerligen kommer återvända till på Casualhörnan framöver.
3:e plats - August Undin
Varelser (28)
4 Doomed Traveler
2 Guardian of the Guildpact
4 Icatian Javelineers
4 Kor Skyfisher
4 Leonin Skyhunter
4 Razor Golem
4 Squadron Hawk
2 Suture Priest
Övriga spells (10)
3 Bonesplitter
4 Journey to Nowhere
3 Sunlance
Länder (22)
22 Plains
Sideboard
2 Celestial Flare
2 Kor Sanctifiers
2 Obsidian Acolyte
3 Prismatic Strands
2 Rune of Protection: Red
2 Standard Bearer
2 Suture Priest
Den lokala veteranen Josef "kungfuyoda" Algotsson placerade sig fyra. Josef spelade Tron, en lek som fått ett rejält uppsving på Magic online på sistone.
4:e plats - Josef Algotsson
Varelser (12)
3 Fangren Marauder
4 Mulldrifter
4 Sea Gate Oracle
1 Ulamog's Crusher
Övriga spells (32)
4 Ancient Stirrings
4 Chromatic Sphere
4 Chromatic Star
4 Expedition Map
4 Firebolt
2 Flame Slash
2 Lightning Bolt
2 Preordain
4 Prophetic Prism
2 Rolling Thunder
Länder (16)
1 Haunted Fengraf
1 Khalni Garden
2 Shimmering Grotto
4 Urza's Mine
4 Urza's Power Plant
4 Urza's Tower
Sideboard
2 Ancient Grudge
3 Circle of Protection: Green
3 Circle of Protection: Red
2 Hydroblast
3 Pyroblast
2 Ray of Revelation
Innan jag avrundar vill jag även nämna att priset för mest originella lek tilldelades vår allas egen Joakim "Binkabi" Heining och hans grönvita funguslek. Snyggt jobbat!
Jag återvänder snart med rapport från årets CalCon. :)
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)